Reus reforça la difusió dels serveis d’atenció a la violència contra les dones

Reus reforça la difusió dels serveis d’atenció a la violència contra les dones

Durant el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones es realitzaran diversos col·loquis i activitats

Amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones —que se celebra a tot el món el dia 25 de novembre— la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, ha anunciat el  reforç de la difusió dels serveis d'atenció a les dones que són víctimes de violència masclista. S'ha editat un cartell i un díptic amb les activitats que es faran en el marc del Dia Internacional.

L'acte central serà el 25 de novembre i consistirà en una jornada titulada 'La violència sexual vers les dones, ara més visible' i l’acte institucional serà una lectura de poesia en memòria de l’alumna Kelly Mariela, que va morir el 30 de gener d’enguany assassinada per la seva parella.

Aquest Dia Internacional coincideix amb la reunió que recentment ha suposat la  reactivació de la Xarxa d'Atenció a la Violència de Gènere. La Xarxa compta amb la participació de 40 professionals del territori de serveis i entitats públiques que aborden situacions de violència de gènere. L'objectiu és revisar i actualitzar el protocol-marc de situacions de maltractament que es va signar l'any 2005 i que es va revisar l'any 2009. 

Dos serveis per atendre persones maltractades

A més, la regidora ha editat un  tríptic informatiu sobre els serveis d'atenció a les víctimes en cinc idiomes (català, castellà, romanès, àrab i xinès) que són els següents:

D'una banda, Reus compta amb l'Oficina d'Atenció a la Víctima (OAV), que atén totes les víctimes de qualsevol classe de violència (menors, gent gran, dones, persones amb discapacitat o amb malaltia mental...). Aquesta oficina ofereix serveis com Acollida i acompanyament de la víctima; Informació i orientació; Atenció social; Derivació a serveis especialitzats de violència;  Elaboració de denúncia, si cal; i Assessorament legal.

D'altra banda, també compta amb el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD), que atén informa, orienta, assessora i, si cal, deriva a serveis especialitzats a les dones, en especial a les que es troben o s’han trobat en una situació de violència de gènere. Ofereix diversos serveis com­ Informació i orientació;  Atenció social individual;­ Suport psicològic; Assessorament legal; Grups de suport i tallers amb la finalitat de millorar l'autoestima, les relacions afectives i altres aspectes; ­Xerrades  sobre els drets de les dones i la violència masclista, i altres temes.

Pel que fa a les xifres, des de l'1 de gener fins al 30 d'octubre de 2019 s'han atès un total de 196 dones  víctimes de violència (107 el SIAD i 114 l'OAV). Entre el SIAD i l'OAV s'han atès un total de 1.126 persones. 

Detenció d'un home per violència masclista
A Reus s'han atès 196 dones víctimes de violència en deu mesos | Cedida

Programació de la jornada 'La violència sexual vers les dones, ara més visible'

L’acte central serà el dilluns, 25 de novembre, a l’auditori del Palau Bofarull. Consistirà en una jornada oberta a tothom i especialment destinada a les persones que treballen en l’àmbit de la violència envers les dones. La cloenda de la jornada serà l’acte institucional.

  • 9.00 hores a 9.30 hores,  Inauguració institucional i presentació de la jornada, a càrrec de la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella.
  • 9.30 hores a 10.00 hores, Ponència 'Violències d’abans i d’ara: l’evolució de les violències sexuals vers les dones', a càrrec de la directora del Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) de Tarragona, Laura Guxens.
  • 10.00 hores a 10.30 hores, Ponència 'Reconstruint-nos: l’experiència de la intervenció grupal amb dones supervivents d’abusos sexuals en la infància', a càrrec de la psicòloga, Sheila Cuervo. 
  • 10.30 hores a 11.00 hores, Representació de l’obra 'Sense Límits', a càrrec de la companyia teatral Impactat.
  • 11.30 hores a 12.00 hores, Presentació del Protocol de Seguretat contra les Violències Sexuals en entorns d’oci, a càrrec d’un representant de la Direcció General d'Administració de Seguretat del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.
  • 12.00 hores a 12.30 hores, Presentació dels projectes sobre violència sexual adreçats al jovent de la ciutat, a càrrec de professionals de Joventut i del Casal de les Dones de Reus.
  • 12.30 hores a 13.00 hores, Presentació del Circuit d’Acció davant de víctimes de tràfic d’éssers humans de Tarragona, a càrrec de la cap de la Unitat de Violència envers la dona de la Subdelegació del Govern de Tarragona, Maria Josefa Clavero.

Pel que fa a l'acte de cloenda institucional serà a les 13.30 hores i es farà una lectura de poesia en memòria de l'alumna Kelly Mariela, a càrrec de la directora de l'IES Salvador Vilaseca, Montserrat Plans. També es llegirà el manifest i actuació musical, a càrrec de Gerard Marsal i parlaments institucionals. 

Altres activitats

Curs de defensa personal per a dones. T'agradaria sentir-te segura de tu mateixa per poder fer front a qualsevol situació que es presenti? Tècniques d'autodefensa, evasió i avís. Gratuït per a noies de 14 a 30 anys, inscripcions  enviant un correu electrònic a info.joventut@reus.cat o al Whatsapp 620 023 736. El curs es realitzarà els dies 7, 14, 21 i 28 de novembre de 18.30 hores a 20.00 hores a La Palma. Ho organitza el Casal de les Dones i Joventut. 

Presentació de la instal·lació artística 'Orgulloses', a càrrec de Coïa Robert. Dilluns, 25 de novembre, a les 19.00 hores als rentadors del Casal de les Dones (plaça de la Patacada). Ho organitza el Casal de les Dones. 

Per acabar, dimarts,  26 de novembre, 17.30 hores  a la Sala d’Actes del Casal de les Dones es farà una visualització de la sèrie de Netflix 'Creedme' i un col·loqui. Reflexió sobre la importància del 'Jo si et crec' en dones que han patit violència masclista a càrrec de la psicòloga del SIAD, Mireia Ferré. Ho organitza la regidoria de Benestar Social.