Riccardo Micoli: «L’art de carrer treu el gris de la ciutat i li dona color»

L’artista italià és l’encarregat de pintar la pista de bàsquet de la plaça d’Europa en el marc del projecte «Llambordes» i «Reus Ciutat del Bàsquet Català 2019»
Riccardo Micoli pintant la pista de bàsquet de la plaça d'Europa | Adrià Morte

 

Riccardo Micoli és un artista italià que viu actualment a Barcelona. Durant aquests dies està pintant la pista de bàsquet que es troba a la plaça d’Europa de Reus. El seu projecte «Nit de Gats» va quedar finalista, juntament amb els dels artistes Desordre i Gerard Martín, del programa «Llambordes» que promou al Casal de Joves. La iniciativa, coincidint amb «Reus Ciutat del Bàsquet Català 2019», fusiona art i esport reproduint el disseny dels projectes dels artistes en tres pistes de bàsquet de la ciutat.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

El projecte «Nit de Gats»

Desordre i Gerard Martín van ser els encarregats de pintar les pistes de bàsquet de la plaça Arquitecte Sardà durant la setmana passada. Ara, ha arribat el torn de què sota el sufocant sol de juliol Riccardo Micoli decori el terra de la instal·lació esportiva de la plaça d’Europa. El seu projecte s’anomena «Nit de Gats» i segons l’artista representa «dos gats jugant amb un cabdell de llana on el fil del cabdell defineix les línies del camp». Miccoli explica que ha triat els gats perquè és el seu animal favorit i sempre l’utilitza en les seves obres. Per una altra banda, l’artista italià assenyala que «les formes dels dos gats són delineades i formen una espècie de ying yang, l’emblema de l’equilibri en les cultures orientals». 

 

Si s'observa el dibuix, es pot veure com els colors es mouen entre el taronja, groc, turquesa i violeta. Segons Miccoli «aquesta és la meva gamma de colors recorrent i a més al fons del dibuix apareixen unes galàxies, un element típic que utilitzo sovint com a fons». Acalorat per les altes temperatures que hi ha a Reus, l’artista italià bromeja mentre sosté el rodet de pintura: «estic acostumat a aquesta calor, cada estiu em passa el mateix quan tinc un projecte a l’aire lliure, quan acabi passaré tres dies a la platja per refrescar-me».

 

Imatge de la pista de la plaça d'Europa de Reus, amb Riccardo Micoli pintant al fons | Adrià Morte

 

Riccardo Micoli comenta que es va interessar molt pel concurs de «Llambordes» perquè li interessava molt el projecte de pintar a terra i a més jugava de petit a bàsquet. «És la primera vegada que faig un dibuix tan gran, de 240 metres quadrats, serà molt important en la meva carrera artística». L'artista italià no només es dedica a l’street art, sinó que també domina altres disciplines com la serigrafia, els còmics i el món dels tatuatges. Estils que conviuen entre si i es fusionen per formar la vida professional d’aquest artista.

 

Street Art, pintar al carrer

La fusió del projecte «Llambordes« i «Reus Ciutat del Bàsquet Català 2019» no deix de ser una oportunitat de promoure l’street art a la ciutat. Per Riccardo Micoli aquest vessant artístic «treu el gris de la ciutat i li dona color» i això, segons ell, «ajuda a molta gent a estar psicològicament millor amb l’ambient urbà i a obrir millorar la ciutat». Des de que va començar a pintar la pista de bàsquet de la plaça d’Europa, aquest dilluns a la tarda, l’artista ha rebut la visita de nombrosos nens i nenes, acompanyats dels seus pares, preguntant sobre l’obra que està realitzant. Per Micoli «això té un impacte social molt important per a la ciutat».

 

L'artista italià fent anar el rodet de pintura | Adrià Morte

 

 

Formació autodidacta amb influències d’arreu d’Europa

Riccardo Miccoli explica que el seu amor per l’art va néixer pintant murs i graffitis. «Al meu poble, al sud d’Italià, hi havia molts murs lliures i pocs grafittis i amb els amics ens passàvem totes les tardes pintant», explica l’artista italià. De fet, Miccoli no va trigar gaire a marxar de casa seva amb l’objectiu de conèixer nous estils i artistes: «quan vaig deixar Italià, vaig viatjar a Barcelona, Londres i Berlin, entre moltes altres ciutats europees. Això em va permetre conèixer molts artistes, pintar moltíssim i a desenvolupar el meu estil i noves tècniques».

 

L’artista assenyala que l’etapa a Berlin va ser la més important ja que és «on vaig veure més obres artístiques». El jove italià explica que «va ser emocionant per la vanguardia dels artistes en tots els camps, ja sigui en la música, la il·lustració o l’street art». Si tot va bé, la pintada Micoli finalitzarà la pintada horitzontal de la plaça d’Europa entre aquest dijous i divendres. Després, assenyala que viatjarà a Itàlia per participar a un festival d’Street Art com també en altres projectes personals. Posteriorment, Miccoli explica que té un viatge planejat per Sudamericà: «la meva idea és anar a Xile, Perú i Bolívia i anar pintant murals i tatuant». 

 

Disseny virtual de l'obra «Nit de Gats» | Riccardo Micoli

 

 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Reus. És gratis!

Comentaris