Sancionat un mosso de Reus per un tret fortuït durant l’operatiu Cronos

Van ser requerits a l'estació d'autobusos per un incident amb uns joves marroquins i se li va disparar l'arma a terra quan va baixar de la furgoneta, el 19 d'agost de 2017, després dels atemptats de Cambrils i Barcelona
Imatge d'un agent dels Mossos amb una arma llarga, model diferent de la que es va disparar a Reus. | TarragonaDigital

 

La Direcció General de la Policia (DGP) ha sancionat amb 16 dies de suspensió de sou i feina un agent dels Mossos d'Esquadra de la comissaria de Reus per un incident que es va produir el 19 d'agost de 2017 a l'estació d'autobusos de la capital del Baix Camp. Segons ha pogut saber TarragonaDigital, una patrulla de seguretat ciutadana de la policia de la Generalitat estava fent una vigilància en una zona de la ciutat en el marc de l'operatiu Cronos, el dispositiu que es va activar després dels atemptats terroristes de Barcelona i de Cambrils, quan van ser requerits per un incident de l'estació d'autobusos. Per l'emissora els van alertar que un grup de joves marroquins estaven creant aldarulls i cridant consignes religioses.

 

Tret fortuït d'arma llarga a terra a l'estació d'autobusos de Reus

Els dos agents van pujar a la furgoneta i es van dirigir fins al punt on van ser requerits. Un dels dos agents de la patrulla anava armat amb una arma llarga, una escopeta Franchi, i en baixar de la furgoneta, per atendre el requeriment, se li va disparar l'arma, impactant la bala a terra i sense causar cap ferit ni ferint-se ell tampoc. No és habitual que les patrulles de seguretat ciutadana patrullin amb armes llargues, però després dels atemptats de Barcelona i Cambrils i en aquell moment, que encara es considerava que la cèdula terrorista estava activa i no s'havia pogut detenir a tots els seus integrants, es van donar armes d'aquest tipus a les patrulles per poder actuar en cas d'incident terrorista. Cal recordar que la patrulla que va poder abatre els terroristes de Cambrils portava una d'aquestes armes llargues, un subfusell HK UMP 9mm (el de la part de baix, a la foto següent), però diferent a la que portava l'agent de Reus, i que va permetre una ràpida neutralització dels gihadistes.

 

A la part de dalt, l'escopeta Franchi (amb una bocana de bales de goma), com la que portava l'agent de Reus. | TarragonaDigital

 

Com sempre que un agent del cos dels Mossos d'Esquadra fa ús d'una arma de foc al carrer, sigui la seva arma curta reglamentària, el subfusell o aquesta escopeta Franchi, s'ha d'elevar un informe als superiors explicant-ne les motivacions. En aquest informe es va detallar que s'havia fet un tret fortuït i també s'hi va adjuntar un informe del cap de la comissaria de Reus, l'inspector Franquès, que posava en relleu que els agents no havien rebut prou formació en l'ús d'aquest tipus d'armament, concretament, amb l'escopeta Franchi, una arma molt poc utilitzada i que els agents no l'havien provat, i que ell creia que no era procedent sancionar l'agent. De totes maneres, la Direcció General de la Policia va iniciar els tràmits per sancionar l'agent i ara s'ha confirmat que el policia s'haurà d'enfrontar a una sanció de 16 dies de suspensió de sou i feina.

 

Un sindicat de Mossos denuncia la DGP per la falta de formació

Per la seva banda, el sindicat de Mossos USPAC ha presentat una querella al Jutjat d'instrucció de Reus contra la Direcció General de la Policia per un presumpte delicte contra la salut i seguretat dels agents que van veure's obligats a actuar amb risc per la seva vida amb aquest tipus d'armament i sense, s'assegura des del sindicat, amb la formació corresponent. Des d'USPAC es creu que les retallades en els Mossos d'Esquadra han fet impossible dotar als agents de Seguretat Ciutadana de formació en armes llargues i que ara «en comptes d'assumir les seves responsabilitats, els caps polítics actuen contra els més dèbils: els agents», assegura el seu portaveu, Josep Miquel Milagros, a TarragonaDigital.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Reus. És gratis!