Pregó, Tronada i Ruta del Masclet de la Festa Major de Sant Pere Reus

Sense Seguici Festiu i amb una sola Tronada sense públic, l'opció amb més força per Sant Pere

L'Ajuntament de Reus i les entitats participants plantegen la Festa Major de Sant Pere en l'escenari actual

Una sola Tronada sense públic, sense processons i sense ballades del Seguici Festiu. Aquest és l'escenari que, ara mateix, té més probabilitats de fer-se realitat per la Festa Major de Sant Pere de Reus. En una reunió telemàtica aquest dimecres al vespre, la regidoria de Cultura i les entitats participants han plantejat com celebrar-la en l'actual situació de pandèmia segons expliquen a TarragonaDigital fonts presents a la trobada.

Després de Sant Jordi i del Trapezi, el calendari de Reus té marcada amb vermell la Festa Major de Sant Pere. Feia setmanes que participants en la festa i públic en general augurava quin impacte podria tenir-hi el coronavirus i les mesures decretades. Si en primer terme ja es va anunciar un ajornament del Trapezi per celebrar-lo al juliol, ara ha arribat l'hora de decidir el futur de Sant Pere.

La decisió final i la manera com s'acaba concretat tot definitivament arribaria, segons aquestes mateixes fonts, durant la setmana vinent. «Treballem amb tres models diferents: que Sant Pere es pogués dur a terme, que no es pogués dur a terme i que es pogués realitzar amb condicionants», exposava el regidor de Cultura, Daniel Recasens, dilluns de la setmana passada.

Una sola Tronada sense públic i sense Seguici Festiu

Cada any, abans de Sant Pere i de les Festes de Misericòrdia, l'Institut Municipal Reus Cultura es reuneix amb les entitats participants per acabar de preparar la festa. Enguany la reunió s'ha avançat i, evidentment, s'ha fet de manera telemàtica. La reunió s'hauria convocat, segons ha anat explicant les darreres setmanes el govern municipal, per fer partícips les entitats de la decisió final sobre la Festa Major.

Una opció era que es pogués celebrar de manera habitual, una possibilitat que ha anat perdent força a mesura que han avançat les setmanes. Una segona opció era no poder fer cap dels actes de Sant Pere, un escenari que es volia evitar tant com fos possible. Per últim, la possibilitat que ara mateix pesa més sobre la taula: mantenir un mínim d'actes adaptant-los a la situació actual.

La Tronada de Sant Pere esclatant a la plaça del Mercadal, plena de púbic
L'opció més probable és que només s'encengui una Tronada | Laia Solanellas

A la reunió d'aquest dimecres al vespre, que no ha havia de prendre cap decisió final, sinó que ha servit per compartir impressions entre participants i consistori, s'ha plantejat l'escenari que, molt probablement, es viurà enguany a finals de juny. Consisteix a encendre una sola Tronada, el dia 29 de juny, amb la intenció de garantir que no hi hagi públic a plaça, però de poder mantenir un dels actes més emblemàtics de la festa, sinó el que més.

Pel que fa als actes més directament vinculats amb la figura del Sant, es duria a terme el de les Tres Claus, per mitjà del qual s'obre l'armari que guarda el bust del patró. Novament, l'acte no comptaria amb presència de públic. Se celebra el 28 de juny al vespre, durant les Solemnes Completes.

Enguany tampoc l'acompanyarà des de fora el Seguici Festiu, segons el plantejament actual, que aquest Sant Pere no sortirà, com tampoc ho farà el Seguici petit. Com ja ha passat en altres actes de l'agenda reusenca les darreres setmanes, es preveu que sigui la televisió i Internet qui permetin a Reus seguir aquesta inusual Festa Major de Sant Pere.

La Solemnitat Extraordinària

Veient com avançaven els esdeveniments, les darreres setmanes s'havia plantejat, des d'alguns fòrums, la possibilitat de celebrar una Solemnitat Extraordinària. Consisteix en un esdeveniment que no va lligar a cap data concreta, sinó a algun fet que la ciutat consideri prou important per merèixer-la.

El protagonisme passa a agafar-lo la Mare de Déu de Misericòrdia, a qui es treu del Santuari per portar en processó pel Tomb de Ravals i, finalment, retornar-la al Santuari. Amb la vinculació històrica de la patrona de Reus amb les epidèmies, l'escenari actual sembla propici per poder-la contemplar quan s'hagin pogut aixecar les mesures de seguretat actuals.

Aquesta festivitat també s'ha plantejat a la reunió celebrada aquest dimecres al vespre, tot i que no se n'ha pres cap decisió tenint en compte que, com que no va lligada a cap data concreta, es podria programar una vegada la crisi sanitària permeti aixecar de manera total i definitiva el confinament.