Sis positius per coronavirus ingressats a Reus, dos dels quals a l'UCI

A aquests casos caldria sumar-hi els que es troben en hospitalització domiciliària

L'Hospital Sant Joan de Reus està tractant, actualment, sis casos positius de coronavirus. Així ho han explicat, aquest divendres, l'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, i el regidor de Salut, Òscar Subirats. D'aquests sis casos, quatre es troben ingressats a planta, i els altres dos a la Unitat de Cures Intensives perquè se'ls hauria agreujat el quadre clínic.

Des del govern local es garanteix, una vegada més, que tant el Sant Joan com el Centre Mèdic Quirúrgic —antiga clínica Fàbregas— tenen plans de contingència preparats per si cal atendre un volum més gran de casos. La situació a la capital del Baix Camp, a hores d'ara, la situa una mica per darrere de les xifres registrades al conjunt de la demarcació, una situació que, alerta Subirats, malauradament podria canviar si no es respecten les mesures decretades.

És en aquest sentit que l'alcalde ha fet un prec a la ciutadania: «des de les administracions podem adoptar tantes mesures preventives com faci falta, i ho estem fent, però si tots i cadascun de nosaltres no actuem amb repsonsabilitat i solidaritat, aquest virus ho té molt més fàcil per guanyar la partida».

147 sancions i una detenció

Ha insistit, encara, que «preguem, una vegada més, que es quedin a casa; l'única manera d'acabar amb aquest malson és que no ens trobem els uns amb els altres». Admet que «sé que tenim una manera de fer d'estar al carrer, som mediterarnis, però ara no toca, això; la responsabilitat i la solidaritat de cadascú salvarà vides».

Des d'aquest dilluns passat i fins la mitjanit de dijous, la Guàrdia Urbana de Reus ha aixecat 147 actes per incompliment del confinament entre persones i establiments. Aquestes sancions implicaran una multa econòmica d'entre 300 i 1.000 euros, segons ha detallat Carles Pellicer. De fet s'ha arribat a detenir una persona per reiteració en l'incompliment de les restriccions. Ara se l'imputarà un delicte de desobediència i una sanció que pot anar dels 600 als 1.200 euros.

El govern de Reus ha anunciat noves mesures per fer front al coronavirus | TarragonaDigital

Reus tanca el cementiri i només s'hi faran enterraments, restringits

Pellicer també ha anunciat noves mesures que emprendrà el consistori des d'avui mateix. «El cementiri general de Reus només obrirà per la celebració de cerimònies d'enterrament, que tindran l'accés restringit a un número molt limitat de persones», ha detallat. Ha lamentat la situació, però també ha detallat que si la persona difunta ha estat vítcima del coronavirus no es podrà celebrar la cerimònia tant per evitar contagis, com perquè el protocol estableix la quarantena de la família.

Pel que fa al manteniment, les fonts ornamentals i d'ús de boca, igual que pel que fa als parcs infantils, es farà de manera setmanal. En els primers casos, de fet, es limitarà a garantir que l'aigua es mantingui en condicions de salubritat adequades. També es reforça la desinfecció de conenidors i mobiliari urbà amb la incorporació d'un producte més potent.

L'Ajuntament coordinarà la xarxa de voluntariat

El regidor de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats, ha exposat de quina manera s'està treballant per gestionar la xarxa de voluntariat. L'objectiu és poder-lo dur a terme de manera regulada, amb la seguretat que s'arriba a tota la ciutat i que es fa amb les precaucions adequades. Per fer-ho, aquelles persones que ho vulguin es podran registrar al web municipal.

D'aquesta manera, ha detallat Subirats, es vol tenir constància del volum de persones que hi ha. «Aquest projecte està prenent forma, s'està treballant amb un registre de voluntaris; us demanaríem que tinguéssiu paciència perquè, en funció de les necessitats que es vagin detectant, es puguin anar traslladant».

Serveis socials i el tancament dels hotels

Segons s'ha informat en una compareixença de premsa aquest divendres, a l'Ajuntament de Reus «ja hem rebut més de 1.600 targetes moneder que agrupen els diners de les beques menjador; estem treballant en el sistema per distribuir-les perquè hem de trobar la manera més segura de fer-ho sense haver de posar en risc a ningú».

Per altra banda, el darrer Reial Decret aprovat pel govern espanyol estableix el tancament dels establiments turístics en un termini de set dies. El cas és que a Reus, un d'aquests establiments acull les persones sense sostre que s'han detectat que hi ha a la ciutat. Segons ha exposat Subirats, s'estaria treballant per poder mantenir aquest servei i tenir constància de quins establiments podrien obrir una part del seu espai en cas que hi hagués una emergència.

"🎥 COM ESTÀ LA SITUACIÓ? 5 anys del tancament d'un dels cinemes emblemàtics de Reus" "👮 41 multes a Reus per saltar-se el confinament"