Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

L'ocupació laboral com a teràpia per als usuaris del Taller Baix Camp

Els usuaris amb discapacitat intel·lectual realitzen activitats que milloren la seva qualitat de vida
Els usuaris es divideixen en diferents zones de treball segons el grau de discapacitat | Angel Ullate

 

Des del Centre Ocupacional a Reus de l'associació del Taller Baix Camp s'intenta donar suport als malalts amb discapacitat intel·lectual així com a les seves famílies amb diverses teràpies. En aquesta associació es treballa per millorar la qualitat de vida d'aquest col·lectiu. Els professionals del Taller Baix Camp apliquen un mètode on els usuaris se senten realitzats, i al mateix temps aprenen diversos valors mentre posen en pràctica una tasca d'ocupació. Actualment compta amb 130 usuaris aproximadament i amb quatre centres a la capital del Baix Camp.

 

El Taller Baix Camp ofereix oportunitats laborals

Espelmes, sabons, objectes de decoració per la llar i molts altres elements són el que realitzen els més de 130 usuaris del Taller Ocupacional del Taller Baix Camp. Aquests usuaris tenen edat d'estar en el món laboral, però a causa de la seva discapacitat intel·lectual hi ha diverses tasques que no poden acabar d'assolir a la perfecció. Això no és un 'handicap' perquè aquest col·lectiu no entri en el món laboral, per aquest motiu des del Taller Baix Camp els hi ofereixen una oportunitat per treballar de manera diferent i així formar part del món laboral. 

 

GALERIA DE FOTOS: El dia a dia dels usuaris del Taller Baix Camp

 

Els usuaris se senten realitzat amb l'ocupació terapèutica | Angel Ullate

 

L'associació del Taller Baix Camp va néixer amb l'objectiu d'oferir un servei a aquelles persones que pateixen una discapacitat intel·lectual i donar-los opcions per una millora en la qualitat de vida. En aquests moments compta amb quatre centres a Reus, el centre especial de treball, el centre ocupacional, el servei d'habitatge i el Punt de Trobada, al carrer d'Antoni Bofarull. El Taller Baix Camp dóna els suports necessaris per a aconseguir la màxima integració social, laboral i personal de les persones amb discapacitat. D'altra banda aquesta entitat ha estat reconeguda amb nombrosos premis per la seva tasca.

 

Les espelmes és el principal producte que elaboren i es venen a fires o a la seu del centre   | Angel Ullate

 

Tasques personalitzades per a cada usuari

La seva directora, Mònica López, explica a TarragonaDigital que «els usuaris es prenen molt seriosament les seves tasques, i quan acaben el producte veus la seva cara de satisfacció». Afegeix que les persones que duen a terme aquestes tasques tenen un grau de discapacitat intel·lectual que no els permet estar al principal centre ocupacional que té el Taller Baix Camp també a Reus.

El Taller Baix Camp compta amb 130 usuaris aproximadament | Angel Ullate

 

En aquest espai es desenvolupen tota mena d'activitats cognitives, a més cada usuari fa tasques adaptades a la seva personalitat i grau de malaltia. Aquest procés s'inicia amb un informe sobre cada usuari que envia la Generalitat de Catalunya al centre, i aquest, amb l'ajuda de professionals del sector, col·loca cada persona en una tasca laboral o en una altra.

 

L'ocupació laboral és un mètode terapèutic pels usuaris del Taller Baix Camp | Angel Ullate

 

Desenvolupen nocions d'organització i companyerisme

Realitzant aquestes activitats aprenen nocions de companyerisme, respecte i organització. Cadascú té la seva funció, que guiats per un monitor, la desenvolupen amb valentia i passió. «Ja sigui el menor treball, el comprenen com una tasca molt important i hi posen molta dedicació», explica Mònica López. Durant tot el procés laboral els usuaris es comprometen en la seva tasca, ja que ho veuen com si fos el seu treball de cada dia. La directora explica que «arriben al matí i ja es preparen per anar a treballar, encara que no estigui remunerat ho veuen com la seva principal responsabilitat».

 

El usuaris passen tot el dia al centre fent diverses activitats, a banda de la teràpia ocupacional | Angel Ullate

 

D'altra banda, aquesta entitat disposa d'un centre ocupacional principal on els usuaris que hi treballen desenvolupen diverses tasques com servei de jardineria, envasat i manipulació industrial o tasques de bugaderia. «En aquesta ocasió els treballadors sí reben una remuneració al mes, ja que el seu grau de malaltia els hi permet realitzar les tasques a la perfecció», explica la directora del centre.

 

Amb aquest mètode es porten a cap activitats cognitives

En el centre ocupacional, els usuaris no només realitzen funcions laborals sinó que tenen un horari establert. Encara que l'elaboració de productes és la seva ocupació principal, els usuaris del centre del Taller Baix Camp també fan altres activitats. Van a la piscina, fan sessions de psicomotricitat i treballen les diverses activitats domèstiques habituals. «Hi ha usuaris que fa més de 20 anys que venen aquí i els veus que arriben amb la mateixa il·lusió que el primer dia», manifesta Mònica López. «Els usuaris evolucionen cap a millor en la seva qualitat de vida amb l'ocupació laboral».

 

Les tasques més tranquil·les es realitzen en sales petites | Angel Ullate

 

El Taller Baix Camp necessita una sala multisensorial

El passat diumenge, 25 de novembre el Taller Baix Camp va organitzar la seva primera caminada solidària amb l'objectiu de recollir fons i construir una sala multisensorial en un dels seus centres. Els usuaris portaven diverses setmanes preparant la caminada, elaborant productes per les bosses de regal i organitzant tots els actes de la jornada. L'activitat va finalitzar amb èxit de participació, amb l'assistència de prop de 1.000 persones segons confirma l'organització. 

Comentaris