Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Els partits de Reus aparquen la llista única independentista

La cimera convocada per ERC ha servit «d'espai comú de debat» | Ningú descarta poder compartir punts del programa electoral
Els partits reusencs descarten, de moment, una llista unitària independentista. | Jordi Olària

 

La llista unitària independentista a Reus perd suports mentre en guanya la tesi que aquests partits poden presentar-se per separat amb una sèrie de punts en comú en clau de república catalana. La cimera convocada per ERC va servir per «establir un espai de debat i treball comú» segons explicaven diverses persones presents a la sortida de la trobada, però no per acostar-se, ni de bon tros, a la llista unitària.

 

Els republicans consideren que cal que l'independentisme, tant des dels partits com des de les entitats, debati de quina manera afronta les eleccions municipals del 2019, i apunten que la llista única és només una manera de presentar-s'hi, però no l'única. Algunes entitats, com l'ANC, per contra, ja han fet pública la seva aposta per la llista unitària. Els partits, per contra i segons ha pogut transcendir de la reunió, se sentirien més còmodes presentant-se per separat en l'àmbit municipal i acordant punts comuns al programa electoral en clau de república catalana.

ERC emplaça a implicar-se entitats i partits

Des d'ERC, partit impulsor d'aquesta trobada, la regidora Montserrat Flores explicava, en sortir de la reunió, que «per tal que els actors assemblearis puguin traslladar-ho als seus membres, ens hem emplaçat a tornar-ne a parlar per veure si aquest espai que proposàvem és viable i compartit o no». En aquest sentit, els republicans volen que entitats i partits hi diguin la seva sobre l'estratègia a seguir per part de l'independentisme, «hem de decidir tots plegats si en continuem, si tots els actors tenen la voluntat de seguir aquest camí».

 

ERC fa una crida a entitats i partits a dir-hi la seva. | Jordi Olària

 

Crítiques per la falta d'espai de participació ciutadana

A la trobada hi estaven citats, també, dos partits els membres dels quals donen suport al projecte de Primàries Republicanes, De Nou Reus i Demòcrates. Una de les adherides al projecte de primàries independentistes, Cristina Altadill, considerava positiu que s'hagués obert el ventall d'actors convidats a la trobada, però resumia la reunió en els següents termes: «han presentat un marc conjunt de treball amb unes línies molt abstractes on confluïssin diferents partits i entitats, però no hem vist cap espai on la ciutadania tingui cabuda, i el projecte de primàries és un espai on té cabuda la ciutadania i els partits polítics».

 

En aquest sentit, tornava la pilota a la teulada dels partits polítics, recordant-los que «ells també són benvinguts al projecte de Primàries; no és que hàgim d'anar convidant a ningú, ja farem actes per explicar el projecte, perquè potser no s'acaba d'entendre quina mena de plataforma estem creant, i es tracta que tant les forces republicanes com el poble s'hi sentin identificats».

 

Els partits de Reus debaten de quina manera afrontar les eleccions municipals del 2019. | Jordi Olària

 

La CUP, en solitari a les eleccions

La Candidatura d'Unitat Popular a Reus ja havia anunciat que es presentarà en solitari a les eleccions municipals «per no diluir el projecte», però tot i això han assistit a la reunió per explicar-se a l'independentisme. «Hem de tornar a apoderar aquest binomi entre entitats i partits perquè hi hagi un espai comú a tots els municipis i guanyi república i allò que es va fer des del Parlament, es faci des del municipalisme, que és on més forts som», explicava una de les seves membres.

 

«Per molt que ens presentem amb projectes de ciutat diferents, en matèria de República s'han de seguir uns acords perquè, surti qui surti, s'impedeixi una alcaldia del 155, que no es pacti amb aquests partits, i que s'implantin mesures de desconnexió, concretes i efectives», afegeixen membres cupaires que van assistir a la cimera convocada per ERC.

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies més importants de Reus. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris