La col·lecció ‘Difusió cultural’ dóna protagonisme als rellotges de sol de la demarcació de Tarragona

Un nou títol, amb textos de Mireia Mercadé i fotografies de Marta Vilaspasa, se suma al recull de la Diputació tarragonina
Presentació del llibre al Museu Deu del Vendrell | Cedida

 

‘Rellotges de sol a la demarcació de Tarragona’. Així es titula el nou volum que la Diputació de Tarragona va incorporar dimarts, 20 de juliol, a la seva col·lecció ‘Difusió cultural’ de la Biblioteca Ramon Berenguer IV. L'acte de presentació va comptar amb la presència de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó; l'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez; i l'autora Mireia Mercadé.

 

El llibre presenta un inventari dels més de 350 rellotges existents al territori tot classificant-los per municipis i comarques, detallant-ne aspectes com la ubicació, la història, l’estil, els materials, el funcionament o les anècdotes que els envolten.

 

Així doncs, amb aquest la Diputació amplia la col·lecció que pretén posar a l’abast de tothom la realitat cultural i patrimonial del territori. Tanmateix, aporta informació local i promou el coneixement general sobre elements tradicionals i festius de les comarques del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès.

 

El Priorat té un dels rellotges més grans i complexos de Catalunya

La Demarcació de Tarragona conserva més de 350 rellotges de sol de tipus ben diversos, els quals expliquen com es controlava el temps i la història al darrere de cada lloc on es trobaven.

 

En el llibre, amb textos de Mireia Mercadé i fotografies de Marta Vilaspasa, s’hi pot trobar el rellotge del carrer del Portal de Porrer del Priorat. Aquest, construït el 1858 per Jaime Assens i Simó, a part d’assenyalar les hores també marca els signes del zodíac i és un dels més grans i complexos de Catalunya. Tanmateix, a la mateixa comarca cal destacar el situat a l’Església de Sant Jaume Apòstol d’Ulldemolins.

 

Rellotge de sol de l'Església de Sant Jaume Apòstol d'Ulldemolins | Laia Solanellas

 

 

El Baix Penedès té més d’un centenar de rellotges de sol

Cal destacar que el Baix Penedès és la comarca amb més rellotges de sol de tota la demarcació tenint-ne més d’un centenar. La població del Montmell  recull una gran varietat dels més antics, com per exemple el rellotge de Cal Solda, construït el 1778. D’altra banda, poblacions com Cunit o Calafell tenen rellotges de sol més actuals, com ara el de Cal Rovira d’I, Romeu Ivern, construït l’any 1996.