Entra en vigor una nova llei del pa que afectarà el preu i a la qualitat

La normativa amplia la definició de pa comú i aplica l'IVA reduït a més varietats
La nova normativa del pa entra en vigor aquest dilluns 1 de juliol | Cedida

 

Aquest dilluns 1 de juliol entra en vigor la nova llei de qualitat del pa que pretén garantir als consumidors productes de qualitat i una rebaixa en els impostos, concretament en l’IVA, que en algunes varietats és elevat.

 

El Govern espanyol ha endurit la normativa i ara, tots els establiments que venguin pa hauran d’especificar, en una etiqueta, tots els ingredients utilitzats per elaborar cada variant de pa. La legislació també ha ampliat la definició de ‘pa comú’ a altres pans, més enllà de les barres tradicionals, fet que permetrà la disminució de l’IVA fins al 4%, mentre que ara altres pans tenien un 10%.

 

La nova definició de 'pa comú'

La normativa s’actualitzarà a la vigent, és a dir, a la del 1984 i la nova definició de ‘pa comú’ inclourà aquelles variants elaborades amb altres tipus de farines, diferents de les del blat, permetent així l’ús de farines integrals i reduint-ne l'impost. A més a més, d'aquesta tipologia se'n limitarà la quantitat de sal a partir de l'any 2020 a 1,31 grams per cada 100.

 

Per aquest motiu, la llei afectarà sobretot al pa integral, que passarà a tenir un impost menor. Fins ara, rebien aquest nom els que incloïen una part de farina 100% integral, ara, només es podran anomenar així els pans elaborats completament amb farina integral.

 

Com haurà de ser el pa integral

Molts dels pans categoritzats com a integrals que es venien en fleques i supermercats fins al moment, no ho eren realment. El que feien a molts llocs era afegir segó de blat, una part del cereal que aporta color però no les propietats del pa integral a la farina blanca. En canvi, ara només es considerarà pa integral l’elaborat 100% amb farina obtinguda de moldre’n el gra sencer sense separar-ne cap de les parts.

 

També afectarà altres variants

Així les coses, a partir d'ara el pa multi cereal o de massa mare no podrà utilitzar llevat complint amb els requisits del BOE, el pa artesà haurà de ser elaborat de manera artesanal en la seva majoria i els pans de llenya o fabricats en forns de llenya seran aquells que han estat fets en un forn que només utilitzi llenya com a combustible.

 

 

També et pot interessar...