Com estalviar gigues durant l'estiu

Un expert de la UOC dóna vuit consells per a gastar menys dades sense renunciar a navegar de manera segura
Durant els mesos d'estiu l'ús de dades mòbils es dispara considerablement. | cedida.

 

Tenir vacances és sinònim de tenir més temps, i sovint també significa passar més temps connectats a internet. A mesura que avancen els dies del mes, és possible que la connexió del mòbil vagi sent cada vegada més lenta i que les pàgines del navegador tardin més temps a carregar-se. Això, segons Carles Garrigues, director del màster de Desenvolupament d'Aplicacions per a Dispositius Mòbils de la UOC, és normal i és degut a la tarifa de dades que tenim contractada amb la nostra companyia. Per això, aquest professor ha proposat una llista amb vuit consells per estalviar dades mòbils durant els mesos d'estiu.

En primer lloc, Garrigues planteja configurar-nos alertes quan superem un consum mensual determinat de dades mòbils, cosa que es pot fer amb la configuració de l'ús de les dades del mateix sistema operatiu sense instal·lar aplicacions addicionals, tant en Android com en iOS. En segon lloc, és recomanable utilitzar la xarxa wifi sempre que sigui possible, tot i que en alguns casos cal ser curós amb les xarxes que apareixen com a públiques o com a no segures.

Normalment, les xarxes wifi del lloc on treballem o de casa són prou segures, però a la resta de xarxes cal ser més primmirat. «Ens hi podem connectar, però cal anar amb molt de compte, perquè algú podria mirar fàcilment tot el nostre trànsit de dades. Per tant, són perilloses si hem d'accedir a serveis, intranets o llocs amb contrasenyes o qualsevol altre sistema d'identificació, ja que ens podrien robar les credencials», explica Garrigues.

Maps.me permet descarregar mapes per utilitzar-los sense internet

En tercer lloc, s'hauria de limitar el consum de dades de les aplicacions en segon pla, seleccionant de manera individual les aplicacions que no volem que consumeixin dades en segon pla. Un altre consell, que a pocs se'ls ocorreria, es tracta de baixar mapes per tal de fer-ne ús quan no tinguem internet, o per simplement utilitzar-los sense fer-lo servir. Ho podem fer gràcies a aplicacions com Maps.me, que permeten cercar l'àrea geogràfica desitjada i baixar-la, quan tinguem wifi, per mitjà del mateix Google Maps.

El cinquè consell es basa a controlar el consum de música i vídeos en continu o 'streaming', ja que aquests són, amb diferència, els que consumeixen més dades. Per això és millor evitar visualitzar-los en moments en els quals no estiguem connectats a una xarxa wifi, o en cas de fer-ho, amb baixa resolució i no pas en HD, per evitar un alt consum de gigues. A més, Garrigues també matisa que «aplicacions com YouTube, Apple Music o Netflix ofereixen serveis que permeten baixar el contingut per a després poder-lo reproduir fora de línia».

Cap descàrrega ni còpia de seguretat sense xarxa wifi

En sisè lloc, és recomanable optimar les opcions de configuració de WhatsApp, per evitar que res no es baixi automàticament sense connexió wifi, o per configurar que les còpies de seguretat es facin només quan estiguem connectats a una xarxa -cosa que sol estar configurada per defecte. És ideal, també, activar la disminució del consum de dades d'una trucada de WhatsApp i no descarregar vídeos de xats mentre estiguem connectats a la xarxa mòbil. 

I és que els vídeos saben molt bé com consumir gigues a bastament. Per això, hem de recordar que els vídeos que fem servir a xarxes socials com Instagram, Snapchat, Facebook o Twitter consumeixen més que les fotografies. I per últim, Carles Garrigues ens recomana configurar les actualitzacions automàtiques de tal manera que només es facin quan estiguem connectats a una xarxa wifi.

"Les portades d'avui, 23 de juliol" "Les portades d'avui, 20 de juliol"