Una quinzena de corredors faran 600 quilòmetres per recollir nou tones d'aliments

Recorreran Catalunya de nord a sud per col·laborar amb el Banc dels Aliments
Una quinzena de corredors faran 600 quilòmetres per recollir nou tones d'aliments | Jordi Olària Gras

 

Una quinzena de corredors de muntanya faran 600 quilòmetres en una setmana per recollir nou tones de menjar per al Banc dels Aliments. Amb el nom de NonStop Aliments, el recorregut els portarà a creuar Catalunya de nord a sud des de Sant Martí d'Empúries fins a Roquetes. Compten fer-ho sense aturades, més enllà de les necessàries per menjar i descansar, i establir punts de recollida de menjar als municipis del trajecte que decideixin col·laborar amb la iniciativa.

 

Marc Fernández és l'impulsor d'aquesta iniciativa, i per ell no serà la primera. Durant la presentació del projecte explica que «això comença a principis de l'any passat, perquè volia tornar a fer un repte solidari, i vaig trobar oportú fer-ho acompanyat; no van dubtar ni un segon». Es refereix a les setze persones que l'acompanyaran, tres de les quals seran dones, provinents d'arreu de Catalunya, però també del País Basc i de Madrid.

 

Travessar Catalunya de nord a sud

«El repte personal queda en segon terme, el més important és poder aconseguir els quilos d'aliments que la gent necessita», remarca. Jordi Pàmies és un dels corredors que s'ha implicat en la iniciativa. «Ens vam proposar fer alguna cosa que anés més enllà de les participacions en competicions; volíem fer alguna cosa remarcable, grossa, que cridés l'atenció, i ens vam proposar fer una travessa de Catalunya unint el GR1 amb el GR7».

 

GR són les sigles de Gran Recorregut, una sèrie de camins de muntanya repartits per tot Europa i senyalats amb marques horitzontals blanques i vermelles. Per Catalunya en passa una trentena, alguns dels quals força històrics, com el cas dels que transcorreran els participants de NonStop Aliments. «Som corredors de muntanya, ens agrada la llarga distància i els reptes, però en aquest cas amb l'afegit de la sensibilització personal i de buscar-la al nostre entorn, que esperem que ens ajudin», explica Pàmies.

 

La iniciativa implicarà corredors catalans, bascos i madrilenys | Jordi Olària Gras

 

«L'objectiu és recaptar un quilo d'aliments per cada quilòmetre que realitzem cadascú de nosaltres, més de nou tones», estableix. Un altre dels corredors que hi prendran part és Sergi Bel, que resumeix el recorregut que faran. «Farem el GR1 sortint des de Sant Martí d'Empúries i farem el recorregut històric, que és el vessant transversal, fins a Sant Llorenç de Morunys, i allà enllaçarem amb el GR7, que creua pràcticament tota Catalunya fins a Roquetes».

 

Afegeix també que «la clau és fer el recorregut tots junts i fer petites aturades de dues hores per descansar i menjar». Tot plegat començarà el 24 d'agost a Sant Martí d'Empúries per acabar, previsiblement, el dissabte 29 a Roquetes. Els corredors admeten, amb tot, que és difícil precisar quan arribaran en tenint en compte la llargada del recorregut.

 

El Banc dels Aliments, beneficiari de la iniciativa

Per al Banc dels Aliments suposa rebre una nova iniciativa que els ajudi a omplir un magatzem que, malauradament, segueix sent necessari. El secretari de l'entitat de les comarques de Tarragona, Antoni Garcia, destaca que va ser precisament un reusenc qui va introduir els GR a Catalunya i a l'Estat espanyol: el doctor Aguader. Agraeix molt la iniciativa que es proposen els corredors i, de fet, en destaca la importància per sobre de la tasca del Banc dels Aliments.

 

«Nosaltres no la fem, una gran tasca, la gran tasca és la solidaritat de la gent, que la canalitza a través nostre; en aquest cas, la solidaritat és la seva, nosaltres només tenim el mèrit de rebre els aliments i fer-los arribar a la gent que els necessita». En una línia similar es pronuncia el president del Banc dels Aliments, Eusebio Alonso, que afirma que «el miracle arriba quan comença a sumar-se molta gent, i el vostre miracle ha de ser que això que fareu serveixi de consolidació de futur».