La tecnologia 360 revoluciona l'educació rural: visita immersiva al Serrallo i al Museu del Port

Una experiència innovadora que connecta les escoles rurals amb el territori mitjançant realitat virtual

A través de la realitat virtual, els alumnes han pogut descobrir espais del Port de Tarragona.
A través de la realitat virtual, els alumnes han pogut descobrir espais del Port de Tarragona. | Cedida
29 de novembre de 2024, 16:11

Posen en marxa una prova pilot que aposta per l'educació del futur, combinant tecnologia 360 i ulleres de realitat virtual (VR) per apropar els alumnes a espais emblemàtics del territori. L'activitat, impulsada per RuralCatLab amb el suport de la Diputació de Tarragona i la URV, ha portat els estudiants de l'Escola Les Eres de Rasquera a una visita virtual pel Serrallo i el Museu del Port de Tarragona aquest divendres, 29 de novembre.

Gràcies a la retransmissió en directe i l'ús de 12 ulleres Pico VR, els participants han pogut gaudir d'una experiènciaimmersiva única, mentre que els companys que seguien l'activitat des de l'aula han interactuat a través d'una pissarra digital. Aquesta innovadora proposta està destinada a escoles rurals del projecte RuralCatLab i s'emmarca dins les iniciatives de divulgació científica del conveni URV-Diputació de Tarragona.

Tecnologia immersiva al servei de l'aprenentatge

L'objectiu principal d'aquest projecte és reduir les barreres logístiques que sovint afronten les escoles rurals i oferir a l'alumnat una experiència educativa enriquidora. Les visites virtuals permeten explorar espais culturals, històrics i econòmics en temps real amb la guia d'experts que interactuen amb els alumnes mitjançant una aplicació de missatgeria. Aquesta tecnologia no només apropa els estudiants al territori, sinó que també promou un aprenentatge actiu i connectat amb el món que els envolta.

Durant el recorregut, els alumnes han descobert el Serrallo, epicentre de la tradició pesquera, i han après de primera mà el funcionament de la Confraria de Pescadors. La visita al Museu del Port ha complementat l'experiència amb una visió més àmplia sobre la història del port de Tarragona i la seva influència en el desenvolupament econòmic i cultural de la regió.

Una aposta pel futur de les escoles rurals

RuralCatLab, amb el suport del Port de Tarragona, consolida així un model d'educació que integra tecnologia, territori i ciència per fomentar l'equitat educativa. Els responsables del projecte han destacat que aquesta iniciativa no només contribueix a l'aprenentatge, sinó que també reforça el sentiment de pertinença i el vincle amb les arrels culturals i econòmiques del territori.

Aquest projectepilot, que ha despertat un gran interès entre les escoles rurals, podria esdevenir un model replicable per a altres centres educatius, demostrant que la innovació i la tecnologia són claus per superar les limitacions geogràfiques i oferir experiències educatives de qualitat.