A l'Òscar, el cap de planta mort en l'explosió, «l’amoïnava la seguretat de la fàbrica»

Un amic del treballador ho explica en un article
Imatge de l'incendi de la planta química IQOXE de Tarragona, a la zona de l'antiga IQA (Industrias Químicas Asociadas) | Cedida

 

 

L’explosió química al Polígon Sud de Tarragona va saldar-se amb diversos ferits i tres víctimes mortals: el Sergio Millán, veí de Torreforta que va morir en esfondrar-se el sostre de casa seva a causa de l’ona expansiva de l’explosió; l’Òscar Saladié, el cap de planta d'IQOXE, i l’Òscar Atance, treballador de l’empresa.

 

El responsable de planta, l’Òscar Saladié, ja feia anys que treballava a la fàbrica, i no era habitual que a aquelles hores del vespre encara fos a l’empresa. Ho explica un amic seu, el geògraf i fotògraf Rafael López-Monné, íntim amic de Saladié, i que ara ha publicat un article de comiat a ‘Fet a Tarragona’. L’amic explica que recorda les converses de feia anys, en les quals Saladié li explicava les «angoixes i sacrificis» que els treballadors van haver de fer per demostrar que l’empresa era rentable.

 

 

Quan el 2014 l’empresa va ser comprada l’empresari extremeny Ricardo Leal, van arribar els millors anys pel mercat de l’etilè i l’empresa va generar enormes beneficis. Tot i això, explica el geògraf, van començar les retallades dels llocs de treball. Rafael explica que l’Òscar era una persona molt responsable i recorda «com era incapaç d’entendre l’actitud dels seus superiors i com l’amoïnava la seguretat de la fàbrica». De fet, tal com avançava TarragonaDigital, el comitè d'IQOXE ja havia advertit de mancances a l'empresa en temes de seguretat i de personal laboral.

 

Precisament el Rafael i l'Òscar van passar junts aquest passat Cap d'Any, i l'amic recorda perfectament com l'Òscar va tornar a fer alguns comentaris on deixava veure la seva intranquil·litat respecte a la situació a la fàbrica. Hi faltava personal i, a més, «s’hi sumava la impossibilitat de fer fora algun treballador clarament incompetent. A l’empresa li resultava massa car».

 

 

Notícies relacionades