Biblioteca Pública de Tarragona

Insults, amenaces i agressions dels sensesostre a usuaris i treballadors de la Biblioteca de Tarragona

Els responsables de l'equipament treballen perquè aquests incidents no vagin a més i la situació és límit

Malestar entre els treballadors i usuaris de la Biblioteca Pública de Tarragona, ubicada al carrer Fortuny, per alguns episodis d'inseguretat provocats per persones sense sostre que entren a l'equipament cultural. Segons ha pogut saber TarragonaDigital, s'han produït situacions puntuals amb insults, amenaces i, fins i tot, violència física. Sense anar més lluny, la setmana passada, es va produir un incident entre el vigilant de seguretat de l'edifici i un sense sostre que anava borratxo.

La Biblioteca Pública de Tarragona se situa al xamfrà dels carrers Fortuny i Gasòmetre,  a mig camí entre l'Institut Municipal de Serveis Socials i el menjador social de Taula Amiga, i és el lloc escollit per alguns sense sostre per passar les hores mortes, aprofitant l'accés lliure a l'equipament. Així, mentre alguns es comporten de manera cívica i fan un ús normal de les instal·lacions, llegint diaris, llibres i revistes, hi ha altres persones que tenen un comportament molt allunyat de les normes de convivència, presentant-se al recinte en «condicions d'higiene deplorables, així com sota els efectes de l'alcohol o les drogues», explica un testimoni.

Amb aquestes condicions, és habitual que aquestes persones sense sostre accedeixin al recinte del carrer Fortuny amb la voluntat de dormir o de fer ús dels lavabos, que després de ser utilitzats per aquestes persones «acaben bruts de vòmits i diarrees». Així mateix, testimonis confirmen incidents puntuals amb insults i amenaces als treballadors de la Biblioteca Pública, així com a usuaris. L'equipament, amb diverses sales i dues plantes, compta amb un vigilant de seguretat.

Els responsables treballen en possibles solucions a la problemàtica

Per tal de posar solució a la problemàtica, des de la Biblioteca Pública de Tarragona es treballa de manera coordinada amb serveis socials i el departament de Cultura de la Generalitat, ens del que depèn l'equipament. En aquest sentit, la directora de la BP Tarragona, Dolors Saumell, ha explicat a TarragonaDigital que «no cal donar cap senyala d'alarma, perquè no passa res que no passi en qualsevol centre d'accés lliure». En aquest sentit, ha afirmat que «no hi ha cap problema greu, però cal prevenir i controlar aquests problemes per tal que la Biblioteca continuï sent un lloc tranquil d'accés a la cultura i a la informació».

El mes passat, responsables de la Biblioteca Pública de Tarragona es van reunir amb els serveis territorials d'Afers Socials, per establir una línia de treball per posar fi a aquestes situacions. Així mateix, representants de l'equipament participaran aquest dijous en la reunió de la Xarxa d'Atenció Integral de Persones Sense Sostre. Una de les possibles solucions seria treballar amb un integrador a les instal·lacions, tot i que aquesta opció encara està en fase d'estudi.

La problemàtica de la Biblioteca Pública de Tarragona no és nova a la ciutat, ja que el passat mes de desembre la Biblioteca de Torreforta va restar tancada uns dies per una agressió a una de les treballadores del centre. El personal es va negar a obrir l'equipament fins que es garantís la seguretat, cosa que l'Ajuntament de Tarragona va fer amb la contractació de vigilants de seguretat privada per a cadascuna de les sales, infantil i adults.