Pla detall de bitllets intervinguts en un operatiu de Mossos i Guàrdia Civil, a Hospitalet de Llobregat i Cambrils, contra el blanqueig de capital procedent del narcotràfic i el tràfic d'armes.

Desarticulen a Tarragona una xarxa criminal especialitzada en el narcotràfic i el tràfic d'armes

Mossos i Guàrdia Civil han arrestat 9 persones en una operació conjunta a diverses províncies espanyoles

La Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra han desarticulat una organització criminal dedicada al blanqueig de capitals procedents del tràfic il·lícit d'armes i de drogues que operava arreu de l'estat espanyol. El principal líder de la xarxa, un conegut delinqüent de Barcelona, havia aconseguit des de la presó conformar un entramat financer. En l'operació conjunta, anomenada Córsica-Xino, els agents han actuat a Barcelona, Tarragona, Sevilla i Huelva. S'ha detingut nou persones i se n'han investigat a quatre més. S'han escorcollat nou domicilis i despatxos i s'ha intervingut gairebé un milió d'euros en efectiu, més de 110.000 euros en joies, vehicles i armes automàtiques. També s'ha immobilitzat un milió i mig d'euros en productes financers.

L'operatiu conjunt ha permès identificar un entramat societari vinculat a aquesta organització que li donava suport per gaudir dels beneficis obtinguts i per la seva integració en el sistema financer. Aquesta associació assumia la titularitat de béns mobles, immobles o productes financers i amb la simulació d'una efectiva activitat mercantil.

«Armes de guerra» intervingudes a Cambrils: l'inici de la investigació

Segons informen fonts policials, la investigació es va iniciar l'any 2019, quan en un operatiu dels Mossos d'Esquadra a Cambrils es van detenir tres persones i es va intervenir 375.000 euros en metàl·lic. Als domicilis dels detinguts els agents també van intervenir gran quantitat de munició, quatre pistoles detonadores modificades per efectuar foc real, a les quals se'ls havia equipat amb silenciador i amb capacitat per disparar de manera automàtica, circumstància que les classificava com a «armes de guerra».

El mes d'abril de 2019, a través dels mecanismes de coordinació dependents de la Secretaria d'Estat de Seguretat, es va detectar una coincidència entre aquesta investigació dels Mossos i una altra de la Guàrdia Civil de Tarragona, en la qual s'investigava una organització criminal dedicada al tràfic d'armes que operava principalment a Catalunya.

El principal líder d'aquesta organització, un conegut delinqüent de Barcelona, es trobava actualment a la presó després d'haver estat detingut a Granada l'any 2018 quan transportava 27 quilos de cocaïna.

Tenint en compte la coincidència en l'organització criminal investigada, es va acordar continuar amb la investigació de manera conjunta, per la qual cosa es va constituir un equip conjunt d'investigació entre tots dos cossos policials. Les indagacions policials van permetre relacionar les característiques de les armes de foc intervingudes a Cambrils, amb les utilitzades en altres fets delictius, per la qual cosa es va determinar la possibilitat que haguessin estat proporcionades a tercers per aquesta organització.

Els policies van detectar també l'existència d'un entramat societari que donava suport a l'organització, a través del qual, malgrat no aparentar cap mena d'activitat mercantil, posaven al seu nom diferents vehicles d'alta gamma amb una valoració aproximada de 300.000 euros. Per aquest motiu es va iniciar d'igual manera una investigació en l'àmbit economicofinancer per la possible existència d'una operativa dedicada al blanqueig de capitals.

Estrictes mesures de seguretat

Des de l'inici les investigacions es van veure dificultades per l'adopció d'importants mesures de seguretat per part dels membres de l'organització. Entre les mesures adoptades, destacava la utilització de sistemes de comunicació xifrats de tipus militar, l'ús del qual és habitual pels principals grups criminals de caràcter transnacional, i que es considera reflex de l'alt grau de sofisticació de l'organització investigada.

D'aquesta manera, i malgrat trobar-se a la presó, el líder de l'organització podia continuar dirigint l'activitat. Fins i tot va redissenyar l'estructura societària utilitzada fins al moment, amb el propòsit d'eludir possibles investigacions i adaptant-la a les circumstàncies previstes per al moment en què sortís en llibertat, ja que tenia previst instal·lar-se a Andalusia i continuar amb l'activitat delictiva. Per aquest motiu, a l'inici de la investigació, es va detectar l'expulsió de l'anterior responsable econòmic i que s'havia encarregat el redisseny i sofisticació d'aquesta àrea a diversos professionals de l'àmbit jurídic, tots ells residents a la província de Sevilla.

Intervenció d'un contenidor d'abonament orgànic impregnat en cocaïna

Després de ser expulsat de l'organització, durant el procés de desvinculació, l'antic responsable econòmic, va aprofitar l'estructura societària que es trobava sota el seu control, per a treballar amb una altra organització criminal d'origen dominicà, la qual pretenia introduir cocaïna procedent d'Amèrica del Sud oculta en mercaderies importades per via marítima. Per aquests fets es va iniciar una nova investigació de manera separada que va culminar, el desembre de 2019, amb la intervenció de més de 30 quilos de cocaïna i la desarticulació del grup vinculat a la seva introducció.

Pla detall de bitllets intervinguts en un operatiu de Mossos i Guàrdia Civil, a Hospitalet de Llobregat i Cambrils, contra el blanqueig de capital procedent del narcotràfic i el tràfic d'armes.
Els agents van intervenir 420.000 euros en metàl·lic | guàrdia civil

Resultat de la investigació

L'evolució de la investigació va permetre identificar la majoria dels integrants de l'organització, acreditar la seva vinculació amb l'activitat delictiva i fer aflorar el patrimoni derivat d'aquesta, compost en part per importants quantitats de diners en efectiu, vehicles d'alta gamma, immobles o efectes d'alt valor d'adquisició, com joies o rellotges.

Finalment el 22 de maig es va establir un operatiu policial que va permetre detenir nou persones, investigar altres quatre i es van fer nou entrades i escorcolls a domicilis i locals de l'Hospitalet del Llobregat, Tarragona, Oliveres i Lebrija i Punta Humbria.

En els escorcolls, els agents van intervenir 420.000 euros en metàl·lic, dels quals 392.000 euros es trobaven ocults en un escalfador d'aigua que disposava d'un sistema d'alarma per evitar la seva manipulació, rellotges i joies per valor de més de 111.000 euros, una pistola detonadora de salves i vehicles. A més es van immobilitzar productes financers per valor de més d'un milió i mig d'euros.

L'operació, dirigida pel jutjat d'instrucció número 1 de Reus, ha estat executada de manera conjunta per agents dels Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) i de la Unitat d'Investigació de Reus i per la Guàrdia Civil, amb el suport de Guàrdia Urbana de Tarragona.