Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

25 anys de la «gran família» anomenada Banda Unió Musical de Tarragona

La BUMT celebra aquest divendres el seu aniversari amb un concert al Teatre Tarragona on participaran tots els músics que han passat per la formació
La BUMT celebrarà els 25 anys amb un concert aquest divendres a partir de les nou de la nit al Teatre Tarragona. | Cedida

 

Als baixos de l’estació d’autobusos de Tarragona hi viu una gran família. Diferents generacions que lluiten per un objectiu comú. Es tracta de la Banda Unió Musical de Tarragona. Enguany compleix un quart de segle de vida i celebrarà aquesta efemèride amb un concert molt especial al Teatre Tarragona. Serà aquest divendres a partir de les nou del vespre i comptarà amb tots els membres que han passat per la formació al llarg d’aquests anys.

 

«Serà un concert emocionant, perquè és la culminació de la tasca feta durant 25 anys». Eren les paraules del director de la BUMT, Oscar Miguel Losada. Nascut a La Sènia, va començar a dirigir la formació tarragonina l'any 2011 en substitució de Juan Bautista Meseguer. Aquest divendres, l'actual director estarà acompanyat també per Meseguer i Joan Carles Chordà, el primer director de la banda. «Serà molt especial poder ser-hi tots tres», subratllava Losada. 

 

Quan les diferències s'agrupen en la perfecció

Moltes vegades, les diferències acaben formant l'harmonia. Ho exemplifiquen l’Oscar Cots i la Cristina Artacho. Són el dia i la nit. A primera vista, no tenen res en comú. Ell complirà 81 anys en només uns dies. Ella, s’acaba d’estrenar en el món de l’edat adulta. Cots toca el saxo des de fa més de seixanta anys. Artacho la trompeta des de fa poc més d’una dècada. Però tots dos tenen clar que lluiten pel mateix. «Per donar el millor de nosaltres, perquè només així la BUMT sonarà amb un alt nivell», assegurava la més jove.

 

Cots i Artacho formen part de la formació titular de la BUMT.  «El nostre secret és això, que les generacions diferents s’uneixin com una gran família. Hi ha els avis, com l’Oscar. Els pares, que tenen entre quaranta i cinquanta anys. I els fills, com la Cristina», bromejava el president de l’entitat, Joan Boada.

 

Mentre Cots recorda amb un pèl de nostàlgia aquells temps on «a les formacions només hi havia quatre militars retirats que et miraven per sobre de l’espatlla», Artacho s’endinsa en les noves maneres de composar i la importància de professionalitzar un estil musical «poc valorat per la joventut». Discuteixen sobre les jerarquies i les maneres de fer dels directors, però coincideixen en que els temps han canviat molt. «I això és el pa de cada dia a la BUMT: compartir, debatre i aprendre dels uns als altres», apuntava Boada.

 

D'esquerra a dreta, Oscar Cots, Cristina Artacho i Joan Boada al local d'assaig de la BUMT. | TarragonaDigital

 

 

«Tarragona ens valora, l'Ajuntament no»

Tots tres són una radiografia del que s’amaga darrere d’una formació única a Tarragona. «Fa 25 anys que lluitem per seguir endavant. La joventut és el nostre futur i els hem de cuidar», expressava el president. Tot i això, mai s’han trobat amb facilitats i suport per part de les administracions. Això sí: «A Tarragona ens sentim valorats», coincideixen Boada i l'actual director, Oscar Miguel Losada. 

 

Des que es va crear la BUMT, per l'Ajuntament de Tarragona hi han passat dos alcaldes: Joan Miquel Nadal i Josep Fèlix Ballesteros. «Amb Nadal encara teníem una mica d'ajuda perquè la regidoria de Cultura ens tenia considerats, però amb Ballesteros, res de res», assegurava Boada. I afegia: «Els alcaldes sempre han estat molt lluny de la banda»

 

Se sumava a les crítiques la més jove. Artacho criticava els costos d'actuar al Teatre Tarragona. «Hauríem de tocar-hi gratis perquè és la nostra ciutat. Hauria de ser el nostre teatre», assegurava, i feia la comparativa amb Reus, «on el Teatre Bartrina és la casa de la Banda Simfònica de Reus». Tot i això, no es donen per vençuts. «La BUMT seguirà presentant projectes i lluitant perquè l'Ajuntament se senti seva la banda», expressava el director. 

 

El Teatre Tarragona, un espai per consolidar la tasca de 25 anys d'història

Avui, a partir de les nou de la nit, el Teatre Tarragona acollirà un dels concerts més especials de la BUMT. Hi estan convidats tots els músics que han passat per la formació, així com els dos directors que van liderar la banda abans de l'arribada de Losada. «Són 25 anys sense fallar mai. Esperem que el públic valori tota la feina feta fins ara, que és moltíssima», manifestava Oscar Cots. 

 

Tant pels veterans com pels que acaben d'arribar, com la Cristina Artacho, es tractarà d'una actuació molt important. «He de tocar com si portés 25 anys a la banda. Només si tots traiem el millor de nosaltres arribarem a l'excel·lència», subratllava la trompetista. El president espera omplir totes les butaques perquè l'aniversari sigui un «èxit». Després, tocarà seguir treballant. Als baixos de l'estació d'autobusos, la música seguirà sonant. Propera fita, Auditori de Barcelona el mes de juliol de 2019.  

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris