L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, al despatx d'alcaldia

Tarragona estudia donar el romanent a l'Estat tot i qualificar-la de «mesura insuficient i decebedora»

Des de la plaça de la Font s'optarà «per aquell que defensi millor els interessos de les tarragonines i dels tarragonins»

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha estat molt clar pel que fa a la proposta del govern espanyol que insta els ajuntaments a transferir els seus estalvis a la hisenda estatal en forma de préstec considerant-la «insuficient», a més de «decebedora». Així mateix, des de la plaça de la Font es considera encara més cridaner el cas que es tornarien aquests diners a dotze anys i que cada consistori es veuria obligat a gastar-ho en allò que dictaminin des del govern central de Madrid.

«Utilitzen els ajuntaments com a bancs de l'estat espanyol. Això no té no cap ni peus», ha lamentat Ricomà qui ha afegit que «ara és un moment en què som nosaltres qui necessitem els diners, que són de la ciutadania, per a poder fer front als efectes de la pandèmia».

Es defensaran els interessos dels tarragonins

Ricomà va enviar una carta a la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, en la qual reclamava que «s'utilitzin tots els instruments jurídics que siguin necessaris perquè es procedeixi a la modificació de l'aplicació de l'art. 32 de la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d'abril, d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera». La decisió, però, segons l'alcalde tarragoní no és l'esperada ni la que s'estava reclamant en la dita carta, ni la que es defensa com a ERC.

La mesura aprovada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) després de la proposta del govern espanyol, concretament del Ministeri d'Hisenda, és «una mesura que només pretenen recentralitzar recursos i finançar la mala gestió de l'Estat espanyol» i alhora, «neutralitza qualsevol debat de fons sobre la necessària reforma de la llei, que té lligada de mans als ajuntaments i condiciona les finances locals» Així mateix, Ricomà ha afegit que «la bona feina feta pels ajuntaments hauria de revertir directament en la ciutadania a través de mesures i polítiques adients per a la situació actual.

Aquesta mesura, però, és totalment voluntària i cada ajuntament haurà de valorar què fa. A l'Ajuntament de Tarragona, tot i no agradar la solució proposada des del govern central, «som responsables». «Com a representants de la ciutadania i dels seus interessos hem d'estudiar aquesta mesura», expressa Ricomà. En aquest sentit, des del consistori ja s'està treballant per valorar la mesura i en els diferents escenaris que hi pot haver. «Sense dubte, optarem per aquell que defensi millor els interessos de les tarragonines i dels tarragonins», assegura l'alcalde.

El republicà també ha afegit que «tenint en compte l'infrafinançament que pateix Catalunya per part de l'Estat espanyol, no ens genera gaire confiança que juguin amb el nostre romanent quan és més necessari que mai per a les administracions locals, ja que som més properes a la ciutadania i que sempre parem el cop». 


Comentaris