GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Els alumnes de l'Estela retraten Tarragona a la mostra «Fotomató Ciutadà»

Es pot visitar al Caixa Fòrum fins el dia 16 de desembre, està inclosa al festival SCAN de fotografia i s'emmarca en el projecte Art for Change
Aquests són alguns dels retrats de tarragonins i tarragonines que es poden veure a «Fotomató Ciutadà» | TarragonaDigital

 

Els alumnes de l'escola Estela són els autors d'un retrat de Tarragona fet a partir de fotografies de ciutadans. Entre els dies 23, 24 i 25 d'octubre, quinze estudiants es van formar amb els professionals de Ruido Photo —creadors del projecte— i van fer fotografies a desenes de tarragonins a la plaça Corsini. Gairebé un mes després, el resultat d'aquesta feina es pot veure a l'exposició «Fotomató Ciutadà», que es mostrarà a una de les sales del Caixa Fòrum fins al 16 de desembre.

 

«Fotomató Ciutadà» neix a través de Ruido Photo i l'obra social La Caixa. S'ha creat en el marc del programa "Art for Change", que La Caixa organitza per generar processos creatius de col·lectius vulnerables a través de la coordinació d'un artista. En aquest cas, els alumnes de l'Estela de Tarragona —que pertany a la Xarxa Santa Tecla— han estat els escollits per empoderar-se a través de la fotografia. Durant tres dies van convertir una cantonada de la plaça Corsini en un estudi fotogràfic. Ara, les seves obres ja estan exposades. 

 

Els alumnes de l'Estela es converteixen en artistes

La mostra «Fotomató Ciutadà» està formada de retrats de tarragonins i tarragonines que passejaven per la plaça Corsini. Sobre un fons neutre, els alumnes de l'Estela disparaven les fotografies. «Cada imatge té uns gestos, una mirada i una història al darrere», ha dit durant la presentació la directora de Caixa Fòrum Tarragona, Glòria Olivé. 

 

Pau Coll, fotògraf professional, membre Ruido Photo i coordinador del projecte, ha estat qui va formar els joves durant tres dies. En la presentació de l'exposició, Coll ha preferit cedir la paraula als alumnes de l'Estela. «Que ho expliquin ells, que són els autors de les fotografies», ha dit. Carmen Carretero, Jenifer Martínez i Carla Trujillo han estat les encarregades de transmetre què han sentit els alumnes i com s'ha fet aquesta exposició. 

Els alumnes de l'Estela són els autors d'aquesta exposició que forma part de l'SCAN. | TarragonaDigital

 

«El més difícil va ser començar a parlar amb la gent i preguntar si es volien fer la foto, però de mica en mica, les pors van acabar marxant», expressaven. Aquest era precisament un dels objectius del taller, empoderar els joves per enfrontar-se a la societat sense cap tipus d'ajuda. En aquest sentit, la tècnica del departament de Serveis a la Ciutadania del consistori, Rosa Mercadé, deia que «ells han d'escriure el seu propi relat i han d'interaccionar sense cap mena de filtre».

 

«Fotomató Ciutadà» forma part del festival SCAN

A més d'exposar-se al Caixa Fòrum de Tarragona, la mostra «Fotomató Ciutadà» s'inclou en el programa del festival internacional de fotografia SCAN. Es tracta de la primera vegada que l'SCAN inclou una exposició d'aquestes característiques, per això, segons el coordinador del festival, Pep Rigol, «suposa un punt d'inflexió»

 

«Nosaltres sempre hem estat un festival transversal, per això creiem que calen més projectes així. Pel festival ha estat molt important incloure aquesta exposició», assegurava Rigol. D'aquesta manera, «Fotomató Ciutadà» comparteix cartell amb grans artistes i professionals de la fotografia d'àmbit internacional. La mostra es podrà visitar al Caixa Fòrum fins al mes vinent.