Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Els alumnes de l'Estela de Tarragona s'empoderen a través de la fotografia

Gràcies a «Fotomató ciutadà», els estudiants aprenen a utilitzar les càmeres i s'obren a la ciutadania per fer-la partícep d'un projecte que s'exposarà a l'SCAN
Un dels alumnes de l'Escola Estela de Tarragona fa una fotografia a una ciutadana. | TarragonaDigital

 

La plaça Corsini de Tarragona bull en un habitual dijous de mercadet. Paradistes i compradors omplen gairebé tot l'espai transitable. A la cantonada del carrer Canyelles, però, l'art s'hi ha fet un racó. Una desena de persones fa cua al costat d'un plafó ple de fotografies en blanc i negre. Són retrats de tarragonins i tarragonines que passejaven pel carrer. Una autèntica radiografia instantània de la ciutat. I els culpables que tot això hagi passat són els alumnes de l'Escola Estela. Amb l'ajuda de l'equip del projecte «Fotomató Ciutadà», els joves han agafat les càmeres, s'han empoderat i s'han obert a la ciutadania a través de l'art. 

 

«Fotomató Ciutadà» és un projecte de l'organització barcelonina Ruido Foto. Gràcies al suport de Caixa Fòrum i el pla «Art for Change», l'equip que va idear el programa està visitant diverses ciutats espanyoles amb l'objectiu de promoure el desenvolupament social de diferents col·lectius. Tarragona és la setena ciutat que visiten i els alumnes de l'Escola Estela els encarregats d'aconseguir retrats prou vàlids per ser exposats a l'SCAN, el festival de fotografia que se celebra aquests dies a Tarragona.

 

«Disculpi, li agradaria fer-se una fotografia?»

 Trencar el gel i obrir-se a parlar amb un desconegut. Aquest és el primer pas que han de fer els joves per aconseguir un nou retrat per la col·lecció. «És el que més els costa, però perden la por quan passa mitja hora», explica Pau Coll, fotògraf professional i un dels membres del projecte. Ell i la resta de companys s'han encarregat d'explicar als alumnes com funcionen les càmeres i quin és l'objectiu d'aquest programa.

 

«Disculpi, li agradaria fer-se una fotografia?» era la frase més repetida pels alumnes. I la resposta dels ciutadans, afirmativa en quasi tots els casos. Quan acceptaven, es col·locaven al davant d'un fons blanc i somreien. La captura es feia dues vegades i les còpies s'imprimien a l'instant. Una es regalava al model. La segona, es penjava al plafó.

 

Alguns dels retrats que els alumnes de l'Escola Estela de Tarragona han fet aquest dijous. | TarragonaDigital

 

Els alumnes s'empoderen amb la càmera a la mà

«Quan he agafat la càmera m'he sentit amb presència. M'ha encantat». Eren les paraules de la Brenda Torrejón, alumne de l'Escola Estela. Ella ha estat una de les encarregades d'aconseguir els retrats dels ciutadans. Assegura que sempre li ha agradat la fotografia i que amb els seus pares acostuma a fer-ne quan surten a passejar. «Ara, però, ho agafaré amb més ganes», diu somrient. 

 

L'Héctor Martínez és un altre dels joves que ha gaudit amb l'equip de «Fotomató Ciutadà». Reconeix que estava «nerviós» perquè «em feia cosa demanar a la gent si volia fer-se una foto», però recalca que «ha sigut molt divertit i m'encantaria fer més tallers com aquest». A més, i després de veure l'evolució del projecte, està convençut que «el més important és que la gent participi, i ho han fet».

 

Alumnes de l'Estela gaudeixen mentre fan fotografies a la plaça Corsini de Tarragona. | TarragonaDigital

 

Els retrats fets al carrer s'exposaran a l'SCAN

Qui cregui que les fotografies no seran de qualitat va molt equivocat. Un dels principals objectius de «Fotomató Ciutadà» és, precisament, lluitar perquè el resultat final sigui bo. «El que volem és que l'obra final tingui un sentit artístic, que la peça sigui bona. Per això les sessions de treball són llargues», subratlla el fotògraf Pau Coll.

 

Els retrats dels ciutadans que hagin donat permís per escrit s'exposaran a partir del 16 de novembre a l'espai Caixa Fòrum de Tarragona. La mostra s'emmarcarà en el festival de fotografia SCAN, certamen de prestigi internacional que s'està celebrant aquests dies a la ciutat. Serà aleshores quan els alumnes de l'Estela podran veure el resultat final de la seva feina. El més important, però, és que ja hauran fet servir les càmeres per vèncer les pors, empoderar-se i enfrontar-se a la societat. 

 

 

 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris