Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Els banderers de Santa Tecla 2018 seran tres fundadors de la Víbria

Es tracta de Rafel Lluís, Rosa Hortoneda i Núria Hortoneda
Una imatge de la Víbria de Tarragona i dels seus portants, anys enrere. | TarragonaDigital.com

 

Els banderers del matí de la Festa Major de Santa Tecla 2018 a Tarragona seran Rafel Lluís, Rosa Hortoneda i Núria Hortoneda, tres dels fundadors de la Víbria. Aquesta és l'elecció que ha fet l'entitat portadora del drac femení. L'any 2015, la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular va acordar que es recuperaria aquesta figura i que, cada any, seria un element del seguici diferent qui proposaria la persona per a portar-la. De fet, aquell primer any, el Ball de Diables de Tarragona va seleccionar Josep Bargalló, l'actual conseller d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, molt vinculat a la cultura popular i als diables tarragonins.

 

Amb la decisió, l'any 2015, de retornar a Santa Tecla la figura del banderer, la Comissió Assessora sobre el seguici popular acomplia el principi de retornar el protagonisme de la festa major tarragonina a les entitats i a la societat civil. Dur la bandera forma partm en l'anada i tornada a ofici, d'un dels moments més destacats de la seqüència ritual festiva de Santa Tecla a Tarragona.

 

La figura del banderer, de fet, ja estava documentada a la Festa Major de Tarragona fa set segles, de manera que es tracta d'una recuperació històrica. Després de Bargalló el 2015, ja van exercir aquest honor Paqui Cantos, Jaume Ollé i Ferran Ventura, del Drac de Sant Roc (2016) i Salvador Borrull, Júlia Moncada i Ana Cortés, del Bou de Tarragona (2017).

 

Tres fundadors de la Víbria portaran la bandera per Santa Tecla 2018

D'aquesta manera, doncs, Rafel Lluís, Rosa Hortoneda i Núria Hortoneda hauran de portar la bandera durant l'anada i tornada d'ofici d'aquesta Santa Tecla, el matí del proper diumenge, 23 de setembre. Tots tres són persones emblemàtiques dins de la Víbria de Tarragona, i és que van formar part del contingent de persones fundadores d'aquesta bèstia, nascuda el 1993 i impulsada per la Colla de Diables Voramar del Serrallo. En el costumari popular, la Víbria és interpretada com un drac femení que barreja els pits i ventre de la dona amb aspectes de drac i àliga, representant d'aquesta forma les forces del mal.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris