NOVETAT

Totes les notícies del tsunami democràtic gratis al teu mòbil

MINUT A MINUT

🔴🚶‍♂️ La Marxa per la Llibertat entra l'AP-7 des del Vendrell

ÚLTIMA HORA

❗ Centenars de manifestants bloquegen les vies del tren a Reus

Comença el procés per restaurar la part monumental del Teatre Metropol de Tarragona

L'Ajuntament ha adjudicat la redacció del projecte, que anirà en paral·lel al procés de la Generalitat per nomenar l'espai Bé Cultural d'Interès Nacional
El projecte que decidirà com restaurar la part monumental del Teatre Metropol està en marxa. | TarragonaDigital

 

 

Pas endavant de l'Ajuntament de Tarragona per restaurar la part monumental del Teatre Metropol, que data de l'any 1908. L'objectiu és recuperar els vestigis de l'obra de l'arquitecte modernista Josep Maria Jujol. Per tal d'aconseguir un full de ruta, el consistori ha adjudicat la redacció del projecte per un preu de 13.140 euros. A més, també s'està avançant en l'actuació que canviarà per complet la climatització del teatre.  Aquestes accions aniran en paral·lel als tràmits de la Generalitat de Catalunya per nomenar l'espai Bé Cultural d'Interès Nacional.

 

El mes de febrer va començar la primera fase de les obres per posar al dia el Teatre Metropol. Els operaris van renovar el pati de butaques, les cortines, els sostres, la il·luminació amb bombetes LED i el parquet del terra. Les actuacions es van allargar fins al mes de maig, quan l'espai va tornar a obrir les portes que havia tancat al novembre. Les obres van tenir un cost de 180.000 euros. Ara, l'Ajuntament de Tarragona ha fet un pas més.  

 

Recuperar el Teatre Metropol com a monument

L'objectiu del consistori és «fer una cosa que no s'havia fet mai: enfrontar-se al Teatre Metropol com a monument». Aquestes eren les paraules de la regidora de Cultura, Begoña Floria (PSC). Per tal d'aconseguir una guia que marqui què cal fer i com, l'Ajuntament ha contractat l'empresa Lesena, Servei Integral al Patrimoni. Aquesta entitat haurà de redactar un projecte executiu que servirà de full de ruta al consistori. 

 

«Podrem saber, per exemple, si les pintures que hi ha a l'entrada del teatre són les originals de Jujol, o si les peces de guix que hi ha s'han alterat durant el segle XX o estan tal com les va deixar l'arquitecte», informava Floria. El més important és que el consistori coneixerà quants diners s'ha de gastar per recuperar la part monumental del teatre i en quantes fases s'hauria de fer. El cost de redacció del projecte executiu és de 13.140 euros. 

 

Els tèrmits controlats i la nova climatització, més a prop

D'altra banda, la regidora Floria informava també que la plaga de tèrmits que afectava l'estructura de fusta del Teatre Metropol «està controlada». Es van instal·lar trampes per tal d'aturar els insectes, que estaven fent malbé les bigues, i ha funcionat. Tot i això, encara no se sap si caldrà una restauració integral

 

Pel que fa a la climatització del teatre, instal·lació molt criticada per grups municipals com la CUP i altres sectors de la cultura tarragonina, es renovarà el darrer quadrimestre de 2019. Aquests eren els càlculs que feia Floria. A hores d'ara, s'està redactant el plec de clàusules per la reforma integral d'aquest equipament.

 

El canvi en la climatització, una obra «bastant gran», afectarà la programació del teatre. Tot i això, Floria deixava clar que «ho treballarem perquè no generi problemes». La resta d'actuacions que estan contemplades en l'espai no interferiran en el dia a dia del Metropol. 

 

La Generalitat nomenarà el Metropol Bé Cultural d'Interès Nacional

En paral·lel al seguit d'intervencions que s'esperen realitzar al Teatre Metropol es troben els tràmits de la Generalitat de Catalunya per nomenar l'espai Bé Cultural d'Interès Nacional. Floria espera que la renovació de la climatització es faci abans d'aquest fet. En aquests moments, diversos experts treballen i avaluen l'obra de Jujol. 

 

El fet atractiu del Metropol és que és l'única obra de Jujol que, a dies d'avui, se segueix utilitzant per allò que es va crear fa més de cent anys. «Estem molt contents», reconeixia Floria al respecte. A més, si s'aconsegueix el nomenament, el consistori veurà com s'obren portes de cara a subvencions per futures actuacions. «Podrem optar a l'1,5% cultural», celebrava la regidora. 

 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris