Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Convocada una concentració a Tarragona per retirar símbols franquistes

Entitats i agrupacions l'han convocat a les sis de la tarda davant el monument dels Castellers
La concentració s'ha convocat davant el monument dels Castellers de la Rambla Nova. | Miguel Cabrerizo

 

Diverses entitats i agrupacions tarragonines han convocat una concentració per retirar els símbols franquistes de Tarragona per a la tarda d'aquest dijous, dia 26 de juliol, a les 18.00 hores davant de l’estàtua dels Castellers de la Rambla Nova.

 

Aquesta concentració l’han convocada diverses entitats locals com ara la CUP Tarragona, els Comitès de Defensa de la República (CDR) de Tarragona, el Fòrum de Tarragona per la Memòria i la Plataforma Antifeixista de Tarragona. Les diverses entitats van convocar la concentració a través d'un comunicat difós a les xarxes socials sota el nom «Fem fora els símbols franquistes de Tarragona.

 

En un comunicat, les entitats organitzadores han manifestat que durant la concentració retiraran algunes de les plaques franquistes que encara hi ha en alguns edificis de la ciutat, «donant el tret de sortida a la retirada d'aquesta simbologia». Les entitats critiquen que les plaques i símbols ja haurien d’haver estat retirades per l’Ajuntament de Tarragona. Recorden que «una societat amb democràcia sana no pot tenir símbols feixistes exhibits de qualsevol manera a la via pública».

 

Els organitzadors de la concentració manifesten que la llei 52/2007, coneguda com a «Llei de Memòria Històrica» estableix que les administracions públiques estan obligades a retirar de la via pública aquests símbols. D'altra banda, recorden l'entrada en vigor de la llei 5/207, la qual afegeix a la llei del dret a l'habitatge, un termini d'un any per retirar les plaques d'aquells edificis que ja han perdut la protecció oficial. A més, el mes d'abril el 2017 l'Ajuntament de Tarragona va aprovar una moció per retirar d'ofici les plaques de les façanes.

 

Llei de la Memòria Històrica

Recentment el nou govern espanyol del PSOE va anunciar una important reforma de la Llei de Memòria Històrica amb la qual, entre altres aspectes, es pretén traslladar les restes de Franco del Valle de los Caídos. A més, també es té intenció d'identificar i exhumar les restes de més de 100.000 víctimes de la Guerra Civil i el franquisme. 

 

De la mateixa manera, les administracions públiques hauran de retirar de manera immediata tot símbol del franquisme, siguin escuts, plaques, insígnies o mencions de «la sublevació militar, de la Guerra Civil espanyola i de la repressió de la dictadura» que estiguin ubicats en edificis o llocs públics. Ara bé, hi hauria certes excepcions, com ara per raons artístiques, arquitectòniques o religioses.

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris