NOVETAT

Totes les notícies del tsunami democràtic gratis al teu mòbil

ÚLTIMA HORA

❗ A presó 2 dels detinguts els darrers dies a TGN pels aldarulls

David Aymerich, el jove cineasta tarragoní que està triomfant

El seu primer llargmetratge ‘El dulce sabor a limón’ ha guanyat el premi al millor film del 9e Festival Internacional de Cinema de la Cerdanya
Una imatge del director del film, David Aymerich | TarragonaDigital.com

 

Tenia només quatre anys quan un dia li va dir a la seva mare: «Jo vull dirigir pel·lícules de cinema». Segurament no tenia molt clar en què consistia la feina, però era un somni entre mans. Dit i fet. David Aymerich és el guionista i director del llargmetratge ‘El dulce sabor a limón’ gravat a Tarragona i als Pallaresos que ha estat premiat aquest cap de setmana com el millor film del 9è Festival Internacional de Cinema de la Cerdanya.

 

El David Aymerich durant l'entrega de premis al Festival Internacional de Cinema de la Cerdanya | TarragonaDigital.com

 

David Aymerich, un director de 23 anys

Dedicar-se al món del cinema és de les úniques coses que ha defensat aquest jove director amb tota la convicció del món durant els darrers anys. Quan només en tenia 16 va començar a escriure el guió del seu primer llargmetratge, ‘El dulce sabor a limón’. Un relat que narra la història d’un jove adolescent que pren decisions equivocades i que acaba enfrontant-se a situacions difícils i rocambolesques.

 

Precisament el protagonista és un adolescent perquè el seu guionista tenia només 16 anys en el moment de pensar aquesta història. «No podia parlar de coses que no coneixia, per això vaig decidir parlar d’un adolescent com jo o com els meus amics», explica. 

 

Aquest és el seu primer llargmetratge però Aymerich ha estat escrivint històries des que és molt petit. La història d’aquesta pel·lícula la va escriure amb un programa per elaborar guions que va començar a trastejar quan estava cursant batxillerat. Aquest jove director, empès per la seva mare, va decidir fer el batxillerat científic. Després d’adonar-se que les matemàtiques i la física no eren el seu plat fort, va canviar a l’humanístic per seguir perseguint el seu somni. Des de llavors i fins al 2017, quan es va presentar aquest film, no ha parat de trucar a portes, fer carreres i contactes per tirar endavant aquesta història. Amb només 22 anys sortia a la llum el seu primer llargmetratge, i ara amb 23 ja pensa en com seguir endavant amb aquesta carrera.  

 

Una de les imatges del film 'El dulce sabor a limón' | TarragonaDigital.com

 

Un llarg camí cap al primer llargmetratge de ficció

David Aymerich va ingressar a la Universitat Rovira i Virgili (URV) per estudiar Comunicació Audiovisual. Entre classe i classe s’amagava a la biblioteca de la facultat per enviar correus, perfeccionar el guió o buscar contactes per tirar endavant el film. Va decidir muntar una productora, registrar-la i fer-la servir de paraigua a l’hora de presentar el guió a persones rellevants del món del cinema.

 

Una de les primeres persones que va llegir el guió va ser l’actriu Elena Rivera, la famosa actriu espanyola, coneguda per la sèrie ‘Cuéntame’. «Vaig enviar el guió a la seva representant quan només estava a primer de carrera. No esperava resposta, però un mes més tard em va contactar dient que a l’Elena li havia agradat molt, que ho tires endavant. Llavors encara no tenia res, i em vaig haver de posar les piles», explica el director.

 

Va aconseguir estalviar diners, amb ajuda de familiars i va engegar una campanya de micromecenatge, però no digital, sinó de carrer. Va passejar tots els carrers de Tarragona a la cerca de comerços que volguessin aportar el seu gra d’arena en el projecte. Així va aconseguir recaptar els diners necessaris per impulsar un equip de 30 persones per la gravació i postproducció del llargmetratge.

 

L’Elena Rovira va acabar sent una de les protagonistes del film juntament amb el David Solanes, un dels protagonistes de la sèrie Merlí de TV3. El director de fotografia del film és el mexicà Luís Enrique Carrión, encarregat de fotografia de la pel·lícula El Cosmonauta. «Per mi és un dels millors del món, m’encanta la seva fotografia. Vaig decidir contactar-lo per Facebook i exposar-li el projecte. Pensava que no em contestaria, però em va demanar el guió, li va encantar i va venir aquí per ser el director de fotografia del film. La fotografia és de les millors coses d’aquesta pel·lícula», comenta Aymerich orgullós d’haver treballat amb aquest fotògraf.

 

El 2014 començava la gravació d’aquest film que es va fer a Tarragona, en llocs tan emblemàtics com el carrer Major, la plaça dels Sedassos, la Catedral o el balcó del Mediterrani. El 2017 es va estrenar al Teatre Tarragona i després va començar a rodar pel món en diversos festivals de cinema. L’objectiu és seguir presentant el film a diversos festivals fins la tardor següent, moment en el qual en David vol que la pel·lícula faci el salt a la gran pantalla i pugui ser vista en diverses sales de cinema del nostre país.

 

Una altra de les imatges del film | TarragonaDigital.com

 

La nova pel·lícula de David Aymerich

Ser director de cinema, escriure guions per la gran pantalla o dirigir projectes de ficció és el que en David Aymerich té entre cella i cella. La seva carrera professional només ha fet que començar. Aquest jove director, que és dels Pallaresos, va gravar la seva primera pel·lícula a casa seva i amb un pressupost ajustat. Ara, però, té un altre projecte entre mans amb el qual vol fer el salt per produir un film encara més potent i amb molt més pressupost.

 

La pel·lícula es diu Nordur, que vol dir nord en islandès, i parla de la història d’una noia que viu a mig camí entre Barcelona i Reykjavík. El guió d’aquest nou projecte ja el té acabat i ara està tancant negociacions amb una productora de Barcelona per tirar endavant la producció. «Comptarà amb un pressupost molt més gran i la idea és poder començar a rodar a l’octubre de l’any que ve», explica. La carrera d’aquest jove tarragoní només ha fet que començar. Així que, recordeu bé aquest nom: David Aymerich.  

 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris