NOVETAT

Totes les notícies del tsunami democràtic gratis al teu mòbil

Dotze anys de malson en un edifici a Tarragona per una dona amb síndrome de Diògenes

Veïns d'un edifici de Tarragona fa dotze anys que lluiten perquè l'administració els doni suport amb un cas de salut pública: aquest dilluns 17 de setembre, la solució ha arribat
Mosques provinents del pis afectat a la finestra d'un veí que hi ha posat doble mosquitera | TarragonaDigital.com

 

La majoria dels veïns del bloc de pisos situat al carrer Florenci Vives, número 6, de Tarragona fa anys que conviuen amb un greu problema de salut pública. La situació ha arribat a tal punt que alguns han hagut de deixar el seu habitatge i anar-se'n al poble. El focus del problema és una veïna, una senyora de més de 80 anys que, presumptament, i segons les persones consultades, patiria «síndrome de Diògenes».

 

TarragonaDigital no ha pogut accedir al pis de la persona en qüestió però sí que ha visionat un vídeo on es mostra l'habitatge. Una breu descripció d'aquest fa esgarrifar: lavabos inutilitzats plens de papers de diari i productes d'higiene femenina, usats, llançats per terra; persianes baixades que fa anys que no s'aixequen; bosses de la brossa pels passadissos; cubells amb defecacions i botelles plenes d'un líquid groc no reconeixible; el menjador saturat de llibres que no hi permet fer vida i a la cuina, les canonades del gas al descobert amb el corresponent risc de seguretat per la resta de veïns. 

 

Aquest dilluns, 17 de setembre, l'ajuda de l'administració tan llargament reclamada, finalment ha arribat i la Guàrdia Urbana de Tarragona, el cos que «més suport ens ha donat»; Serveis Socials i una empresa per netejar i desinfectar han intervingut al pis origen de tot el problema, després de més de 6 mesos d'espera i posant punt final a una història que fa 12 anys que s'allarga. «Ara esperem que facin seguiment i no la tornin a deixar sola» comenten els veïns.

 

Un problema des de fa 12 anys

Les primeres denúncies per part dels veïns del que estava succeint al bloc es remunten a l'any 2006. Fa 12 anys, veïns preocupats van acudir al CAP Muralles per explicar què passava a l'assistenta social. L'assistenta es va presentar, segons expliquen, a casa de la veïna, i «no els hi va obrir la porta».

 

El mateix va passar amb l'ajuntament que un cop al corrent de la situació i veient que la veïna no obria la porta als seus requeriments, va decidir «arxivar l'expedient» segons han explicat a TarragonaDigital. A l'única institució on troben suport i voluntat d'ajuda és a la Guàrdia Urbana de Tarragona.

 

Tot s'accelera a partir del mes de febrer d'enguany. Els veïns del pis de dalt de la persona afectada tenien un problema amb la calefacció. L'assegurança, segons expliquen, «ens va reclamar poder accedir al pis de la seva veïna per veure on estava l'afectació». Quan la dona els va deixar entrar al seu immoble, es van quedar bocabadats. Fent servir el telèfon per il·luminar-se, atesa la foscor de la vida, van trobar-se amb un escenari que s'identifica més amb el tòpic sobre les persones que pateixen síndrome de Diògenes que no un habitatge normal.

 

Fotografia d'un fragment del vídeo del pis de la senyora afectada en el qual es veu l'estat del lavabo | TarragonaDigital.com

 

 

El que van veure va comportar que haguessin de marxar al poble i els hi va permetre entendre moltes de les situacions que havien estat vivint. D'un temps ençà, segons expliquen, «teníem moltes mosques a casa, alguna vegada fins i tot hem hagut de llançar menjar... Arran del vídeo prenem consciència que són mosques de la merda, les que ens entren a casa».

 

«Arriba Santa Tecla i no hi podem fer res»

La conselleria de Salut Pública de l'ajuntament de Tarragona, amb Ana Santos al capdavant, estava assabentada de tota la situació i ha tingut un paper «millorable». En una «desafortunada» conversa amb la representant dels veïns, una funcionària adscrita al departament li va dir que «com estem a Santa Tecla no podem venir encara, ens hem d'esperar fins a meitats d'octubre». Un clar problema de salut pública, i fins i tot de seguretat, «aturat per les festes de la patrona de Tarragona» .

 

Tanmateix, cal remarcar que després d'aquesta trucada, n'han rebut una altra en la qual, des de l'ajuntament s'excusen pel tracte donat i avancen la intervenció, passant-la de meitats d'octubre a aquest dilluns 17 de setembre. Els veïns estan esperançats per l'actuació però desitgen «que no deixin sola a la veïna i que l'endemà tot torni a començar».

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris