AQUESTA NIT

🚒 Ensurt a la Platja de Calafell per una fuita en una bombona de gas butà

Mònica Borrell (MNAT): «Tarragona té un potencial patrimonial brutal, però calen inversions»

Borrell fa balanç dels dos anys al capdavant del Museu Nacional Arqueològic, traslladat al Tinglado 4 des que van començar les obres de rehabilitació a l'edifici de la plaça del Rei
La historiadora Mònica Borrell dirigeix el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona des del 2017. | Àngel Ullate

 

La historiadora Mònica Borrell va arribar a Tarragona fa dos anys amb un objectiu: dirigir el Museu Nacional Arqueològic de la ciutat (MNAT). Durant aquest període, ha viscut el trasllat del museu des de la plaça del Rei fins al Tinglado 4, les crítiques al Teatre Romà o la presentació d'un gran projecte de nova Tabacalera que preveu un nou MNAT.

 

Està convençuda del potencial patrimonial de Tarragona i confia en la bona relació entre l'Ajuntament i la Generalitat, però té clar que «necessitem inversions». El que és indubtable, però, és la seva passió per la ciutat: «Em vaig enamorar de Tarragona l'any 2016 quan em preparava per dirigir el museu». 

 

 

Les conseqüències de marxar de la Part Alta de Tarragona

El dia 16 es complirà un any del trasllat de la Plaça del Rei al Tinglado 4 del Museu Nacional Arqueològic. Quina valoració en fa?

— Faig una valoració positiva en tots els sentits. L’exposició està agradant i, a més, a tota mena de públic. Com a instal·lació i veïnatge estem contents, encara que sabem que som fora del circuit Romà. 

 

Què diferencia aquesta exposició de la que hi havia al museu antic?

— Això és una exposició de síntesi. La superfície és molt més petita, hem passat d'uns 2.000 metres a uns 800. Això ens ha obligat a fer una selecció de peces i col·leccions. En tenim més d'un miler, però aquí només hi caben unes 200. Tot i això, crec que la gent surt molt satisfeta perquè s'explica Tàrraco cronològicament i hem exposat peces que teníem al magatzem per innovar. 

 

L'edifici de la plaça del Rei es rehabilitarà mentre sigueu al Tinglado 4. S'està complint amb el calendari establert?

— Amb el Ministerio —finança les obres amb 4 MEUR— estem parlant i asseguren que tot va sobre la marxa. Les obres estan en procés de licitació i haurien de començar abans d’acabar aquest any. Tenen un calendari de 18 mesos. D’aquesta manera i si no hi ha problemes, acabarien l’any 2021 i nosaltres hi entraríem a finals del 2022, un cop estigui enllestit el muntatge museogràfic.

 

Marxar del circuit Romà, sortir de la Part Alta, ha afectat en el nombre de visitants?

— Hi ha un gruix dels visitants que ja no arriba al Port. Arrossegar els visitants cap aquí costa i hem baixat en públic. Mentre siguem aquí tindrem xifres menors que a la plaça del Rei, però això ja ho sabíem.

 

Pot passar factura tenir el Museu massa temps al Tinglado?

— Crec que no. Això és una fase d'un projecte que s'enllestirà amb una reobertura a la plaça del Rei amb un projecte nou. Tindrem una nova museografia, s'unirà la visita del Pretori, el Circ i el Museu... En definitiva, la col·laboració entre la Generalitat i l'Ajuntament ha de sumar i anar cap a millor. 

 

El nombre de visitants del MNAT s'ha reduït amb motiu del trasllat fins al Tinglado 4. Tot i això, sembla que repunta. | Àngel Ullate

 

El nou MNAT de la Plaça del Rei, amb previsió per obrir l'any 2022

Com serà el nou Museu Nacional Arqueològic de Tarragona?

— Ha de ser el museu de la romanitat. No només de Tàrraco, sinó de la Tarraconense. Ha d’explicar la ciutat però en el context ampli d’època romana. T'ha de convidar a visitar la ciutat. I per fer-ho, cal ressaltar les col·leccions que tenim, fet que ja aconsegueix aquesta exposició al Tinglado. Quan passeges per Tarragona respires monumentalitat, per això als museus hem de potenciar les peces.

 

L'ordre lògic de visita serà primer Tarragona i després el Museu?

— Ha de ser indistint. Hem de ser prou versàtils per facilitar la visita d'ambdós espais sense importar quin vegis primer.

 

S'incorporaran les noves tecnologies?

— Hi seran, però al servei de la col·lecció i l'exposició. Hem de trobar l'equilibri sense abusar-ne. Entrar a un museu ja és una experiència en tres dimensions. 

 

Mònica Borrell ha hagut de treballar en el trasllat del museu i la creació d'un nou espai expositiu al Tinglado 4. | Àngel Ullate

 

El patrimoni tarragoní, dividit entre l'Ajuntament i la Generalitat

Els monuments de Tarragona es divideixen entre les titularitats municipals i de la Generalitat, però es gestionen des d'aquí. Què cal canviar entre Ajuntament i Generalitat perquè tot vagi millor?

— Hi ha bona sintonia i coordinació, però hem d’aconseguir més recursos. Això és el que ens permetrà materialitzar els projectes.. 

 

Vostè va arribar a Tarragona fa dos anys. Com valora el nostre Patrimoni?

— Tarragona té un potencial brutal, però ha de créixer. L’hem d’explicar més i millor, però s’hi han d’abocar esforços i recursos.

 

Un altre dels fronts oberts per la Generalitat és la rehabilitació del Teatre Romà. En quin punt es troba?

— Seguim en la línia de la recuperació del monument en un entorn de barri del Port i de Patrimoni Mundial. S’està treballant per recuperar la titularitat dels solars del voltant, també a nivell de barri, i aviat s’adjudicarà l’excavació d’un sector del Teatre que resta per excavar. Les excavacions començaran abans d’acabar l’any, fet necessari abans de plantejar una intervenció global en l’entorn del teatre.

 

Per primera vegada, el Teatre Romà acollirà obres de teatre durant el Tàrraco Viva. | TarragonaDigital

 

L'estructura metàl·lica que el cobreix va ser molt criticada.

— I encara es critica, però els visitants surten encantats. 

 

Hi haurà alguna sorpresa abans d'acabar l'any?

— Per primera vegada, durant Tàrraco Viva, hi haurà teatre al Teatre Romà. 

 

El Fòrum de la Colònia també és de titularitat de la Generalitat, però es gestiona des de l'Ajuntament. Quan es cedirà al consistori definitivament?

— La cessió no se quan arribarà, però em consta que s’està treballant entre les administracions. La voluntat és potenciar tots aquests elements. És vital vincular el Fòrum de la Colònia i el Teatre Romà. No podem treballar el Teatre sense pensar en barri. A més, en època romana ja anaven junts. Això acabarà ampliant el conjunt patrimonial de la ciutat, que sortirà de la Part Alta.

 

S'estendrà l'atractiu patrimonial?

— Cal aprofitar que Corsini ha reviscolat. De Corsini al Fòrum, del Fòrum al Teatre i d’allà al riu.

La nova Tabacalera i el futur gran Museu Nacional Arqueològic

El gran projecte de la nova Tabacalera preveu un gran MNAT cap a l’any 2030. Quin sentit té rehabilitar l'edifici de la plaça del Rei si després hi haurà un altre trasllat?

— El museu de la plaça del Rei no hauria d’haver estat en obres ara, sinó anys enrere, però són projectes diferents i tempos diferents. Un projecte no mata l’altre. El de la Tabacalera és de ciutat, molt més ambiciós. I si el termini d’obres de la plaça del Rei es compleix, quan inaugurem el nou museu la Tabacalera estarà en fase inicial.

 

Què aportarà el projecte de la Tabacalera, si es materialitza?

— S’haurà de replantejar el patrimoni de Tàrraco. 

 

La Necròpolis també és un front obert i també forma part del projecte Tabacalera. Hi confia?

— Que hagi guanyat un projecte amb un pla d’usos que mira cap a la ciutat, cap al riu i cap a la Necròpolis és una bona base. Cal veure com s’integra en el conjunt Tabacalera, però el que està clar és que el jaciment de la Necròpolis no està esgotat. A més, també inclou un sector de la ciutat fora muralles no descobert. Tenim una sèrie de cartes que cal jugar bé.

 

La directora del MNAT està «satisfeta» amb el trasllat del museu fins al Tinglado 4. | Àngel Ullate