NOVETAT

Totes les notícies del tsunami democràtic gratis al teu mòbil

ÚLTIMA HORA

❗ A presó 2 dels detinguts els darrers dies a TGN pels aldarulls

ERC reclama al govern espanyol que «garanteixi el finançament de l'ICIQ»

L'Agència Estatal d'Investigació va rebutjar les al·legacions de l'Institut Català d'Investigació Química
L'ICIQ tarragoní és una referència europea d'investigació química | TarragonaDigital.com

 

El grup d'Esquerra Republicana al Congrés de Diputats ha registrat una proposició no de llei perquè el govern espanyol garanteixi el finançament de l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), el centre tarragoní situat «com una de les primeres institucions científiques de tota Espanya» segons va declarar, el passat mes d'agost, a TarragonaDigital el seu director, Miquel A. Pericàs. Pericàs va fer aquestes manifestacions, fa escassament dos mesos, arran que es conegués que  l'ICIQ havia quedat fora de l'acreditació com a centre d'excel·lència Severo Ochoa. L'ICIQ,  atesa la pèrdua d'aquest reconeixement, deixa de percebre un milió d'euros anual com aportació econòmica durant els quatre anys de vigència de l'acreditació.

 

Pericàs va anunciar que el centre presentaria al·legacions a la decisió de l'Agència Estatal d'Investigació però aquest ens, adscrit al Ministeri de Ciència, les va rebutjar.  Aquesta decisió és la que ha generat la iniciativa d'Esquerra Republicana. El seu diputat tarragoní a Madrid, Jordi Salvador, ha recordat que «personalitats d'arreu del món, començant pels premis Nobel de Química Jean-Pierre Sauvage, Robert H.Grubbs o Jean Marie Lehn, han reaccionat davant del menyspreu a aquest centre amb seu a Tarragona i han explicat que es tracta d'un institut d'investigació de primer nivell en química, no només en l'àmbit europeu, sinó també mundial».

 

La proposició no de llei

La proposta d'Esquerra, que es debatrà a la comissió de Ciència, Innovació i Universitats, cerca «garantir un finançament a l'Institut Català d'Investigació Química que permeti la continuïtat i viabilitat dels seus projectes». Així mateix, els republicans també proposen «modificar els criteris de valoració d'excel·lència de les ajudes per la concessió de les acreditacions i ajudes públiques de Centres d'excel·lència Severo Ochoa i Unitats d'excel·lència María de Maeztu». Consideren que s'haurien d'incorporar «criteris de major valoració de la investigació de base així com de reconeixement dels ingressos obtinguts per transferència d'investigació mitjançant unitats mixtes amb empreses».

 

Jordi Salvador també ha volgut remarcar el paper de l'ICIQ en l'economia del camp de Tarragona i per això recull, al text de la proposició no de llei que signa conjuntament amb el diputat Joan Tardà, que «l'ICIQ, a més a més, col·labora molt directament amb la indústria química del camp de Tarragona que representa el 25% de la indústria química de l'Estat. És un factor fonamental per decidir inversions per part de les empreses i consorcis químics a escala mundial. També realitza programes de divulgació científica, fomentant vocacions entre joves de totes les edats».

 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris