NOVETAT

Totes les notícies del tsunami democràtic gratis al teu mòbil

L’escola de pastisseria de Tarragona, un somni a tocar

Es tracta d'un projecte impulsat pel Gremi d'Artesans Pastissers de Tarragona per generar interès entre els joves per la pastisseria artesana
Imatge de l'aparador d'una pastisseria artesana de Tarragona   | Caralp Mariné

 

Fa anys que els membres del Gremi d’Artesans Pastissers de Tarragona parlen de crear una escola de pastisseria. Fins ara havia sigut només un somni entre mans, però ara la idea ha agafat forma i és gairebé una realitat. Segons ha explicat el president del Gremi, Josep González, a TarragonaDigital, si tot va bé a l’octubre començaran a donar els primers cursos.

 

Una escola de pastisseria a Tarragona

«La pastisseria artesana està desapareixent», lamenta González. I afegeix: «Amb la gran tradició que hi ha a Catalunya i a Tarragona creiem que no es pot deixar perdre», explica. D’aquí la idea de crear una escola de pastisseria, igual que la que el gremi de pastissers de Barcelona té a la capital catalana. «Volem crear una escola per generar interès entre els joves per treballar com a pastissers», explica.

 

Tot i que fa anys que estan donant tombs a la idea, és ara quan està començat a agafar forma. El projecte, de moment, l’impulsa el Gremi, sense ajuda de cap administració ni organització i els cursos seran privats, i, per tant, de pagament. Així i tot el president no descarta res, ja que assegura que estan en contacte amb les administracions públiques per buscar sinergies. De moment, diu, ja s’ha reunit amb l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, qui li ha mostrat el seu interès pel projecte.

 

De moment les classes s’impartiran a la seu del gremi, a l’Avinguda Catalunya 39-41 de Tarragona. Allí ja hi tenen una petita escola que es va muntar fa anys quan ja es tenia aquesta idea en ment. Ara en aquestes aules s’hi fan cursos de reciclatge per pastissers en actiu. La idea és ampliar aquests cursos i oferir estudis per persones que es vulguin iniciar en el camp de la pastisseria artesanal. De moment, i a partir d’octubre, volen oferir els cursos que dóna el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) sobre aquests temes. Fins ara les persones inscrites al SOC podien fer cursos de pastisseria a través del SOC, però no els feia cap ens especialitzat. En canvi, la nova escola de pastisseria de Tarragona ja s’ha posat a disposició del SOC per poder ser ells qui els imparteixin.

 

Si tot va bé, doncs, serà a partir del curs de l’any vinent, el setembre de 2019, quan començaran a impartir el Grau Superior de Pastisseria. Ho faran igual que l’escola de Barcelona. De moment, començaran amb un grau dirigit a estudiants que ja han passat per alguna escola d’hostaleria i que volen aprofundir els seus coneixements en pastisseria. I més endavant ampliaran l’oferta per aquells que es vulguin iniciar en aquest camp. A més, a partir del curs vinent passaran per diversos instituts de secundària per parlar-los d’aquesta possible sortida professional. El director de l'Escola serà Valero Munté, de la pastisseria Valero de Móra d'Ebre. Ha estat professor en diverses escoles d'hosteleria. 

 

Pastisseria artesanal, un mercat a la baixa

El president del Gremi de Pastissers de Tarragona, Josep González, és plenament conscient que la desaparició d’aquest tipus de pastisseria respon, sobretot, a l’auge de la pastisseria industrial. Una pastisseria que qualifica de perjudicial per a la salut, i en canvi assegura que l’artesanal no té res de dolent per la persona que la consumeix, perquè no utilitza productes químics.

 

Recuperar aquest sector de la restauració, però, no només depèn de l’interès de joves per aquests estudis o d’oferir cursos, sinó que és un esforç de tota la societat en general i de les administracions en particular de voler potenciar aquest sector. González és plenament conscient que si hi ha molta gent que estudia pastisseria artesana però no hi ha sortida professional per tots ells acabarà sent un problema, però assegura que per aquí es comença. Després caldrà que entre tots es faci un esforç per revalorar aquest sector.

 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris