Mantenir-se hidratat i prioritzar els aliments d’origen vegetal, trucs per una bona dieta durant l'estiu

La dietista i nutricionista de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, Marina Eraña, destaca que «no s’ha de seguir una dieta gaire diferent a la de la resta de l’any»
Parlem amb Marina Eraña, dietista i nutricionista de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona | Clàudia Calduch

 

«Quan comencem les vacances trenquem la nostra rutina i, conseqüentment, l’alimentació en surt afectada». Si més no, així ho afirma la dietista i nutricionista de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, Marina Eraña.

A finals d’estiu una bona part de la població ha guanyat entre dos i quatre quilograms per la despreocupació i els mals hàbits que suposa el període estival. Aquests poden arribar a generar malalties cardiovasculars, diabetes o hipertensió. Per tal d’evitar-les, des del sector sanitari es recomana mantenir una abundant hidratació i prioritzar els aliments d’origen vegetal. Però tal com destaca Eraña: «Durant les festes no s’ha de seguir una dieta gaire diferent a la de la resta de l’any».

«No només s’ha de beure aigua quan es té set»

L’aigua és essencial per a la nostra salut i a l’estiu cal parar especial atenció en mantenir-se hidratat. En cas contrari, la temperatura del cos pot augmentar i produir símptomes com ara mal de cap, nàusees, somnolències o, fins i tot, pèrdua de consciència. 

La dietista i nutricionista, Marina Eraña, remarca que «no només s’ha de beure aigua quan es té set, sinó que s’ha de tenir l’hàbit de fer-ho durant tot el dia», i afegeix que «al cap de setmana es pot fer una excepció i beure algun refresc». Tot i així, un consum freqüent de begudes ensucrades o alcohòliques pot influir en l’augment de pes i s’aconsella no abusar-ne pel gran contingut de calories buides que contenen.

Sense una bona hidratació es podria arribar a perdre, fins i tot, la consciència | Cedida

 

 

Més aliments d’origen vegetal i menys d’ultraprocessats

La hidratació es pot complementar amb el consum d’aliments d’origen vegetal, sobretot fruites i hortalisses, els quals porten un elevat percentatge d’aigua. A més, aquests es poden acompanyar de llegums. Un versàtil menjar que es pot adquirir amb formats múltiples com ara secs, frescos, cuits, en conserva, congelats i derivats. 

A l’estiu, com a la resta de l’any, es recomana fer cinc àpats al dia. «La clau és menjar de manera freqüent i amb poca quantitat per no tenir sensació de gana», explica Marina Eraña. Tanmateix, s’aconsella anar a fer la compra amb l'estómac ple per evitar posar al cistell aliments ultraprocessats. Aquests porten més de cinc ingredients en la seva composició i poder ser portadors de malalties i trastorns com la hipertensió, la diabetis, l’obesitat i alguns tipus de càncer.

Les fruites i hortalisses són una bona font d'hidratació | Cedida

 

Consells per combinar alimentació i esport a l’estiu

«L’alimentació saludable és un tàndem amb l’activitat física», assegura Eraña. Seure durant més de dues hores seguides incrementa el risc de malalties, per això els professionals recomanen fer 30 minuts d’activitat física com a mínim cinc dies a la setmana.

A l’hora de fer exercici cal beure aigua abans, durant i després de l’activitat, atès que si es té set vol dir que ja s’ha començat a malversar líquid corporal i amb només un 2% de pèrdua hídrica augmenta el risc de lesions i baixa el rendiment. A part de mantenir-se hidratat, s’aconsella menjar dues hores abans un àpat principal ric en carbohidrats d'absorció lenta —pasta, arròs, quinoa o mill— acompanyat d'una ració de proteïna animal i una peça de fruita.

Per últim, cal tenir cura de no realitzar activitat física a les hores de màxima calor per prevenir cops de calor. Així doncs, és millor fer-ho a primera hora del matí o a última de la tarda. Al cap i a la fi, com bé comenta Eraña, s’ha de tenir en compte que «si inserim un canvi d’hàbits a la nostra rutina és perquè tenim intenció d’obtenir-ne resultats», i afegeix que «tot i que ens portaran temps, hem de tenir paciència»

"⚫ Mor un home ofegat a la platja de la Móra de Tarragona" "👩 POLÍTICA: Roldán carrega contra la pancarta dels presos i el nou govern de Tarragona"