NOVETAT

Totes les notícies del tsunami democràtic gratis al teu mòbil

El jutge del cas Inipro manté el disc dur com a prova «sense motivar-ho»

El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona també desestima el recurs per «apartar de la instrucció documentació testimoniada de la peça separada»
Imatge d'arxiu d'un escorcoll a l'ajuntament de Tarragona pel cas Inipro | TarragonaDigital.com

 

Després que TarragonaDigital avancés en exclusiva les declaracions de Gustavo Cuadrado i Begoña Floría davant el jutge, en el cas Inipro, aquest mitjà ha pogut saber avui que el jutge titular del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona, el magistrat Joaquín Elías, ha traslladat aquest dimecres, 19 de setembre, a les defenses personades al cas Inipro la seva decisió de mantenir, com a prova, el disc dur del qual s'han extret bona part dels correus electrònics que cita a la seva interlocutòria de procediment abreujat.

 

Elías, en una interlocutòria amb data de 29 d'agost, assegura que «entenc que el disc dur referenciat ha de formar part del cos probatori que sosté l'acusació contra els processats». Des de fonts pròximes a les defenses dels investigats se sosté que es tracta d'una decisió «no motivada, ja que el jutge no respon en cap cas les al·legacions presentades sobre la cadena de custòdia, la falta d'autorització judicial, la procedència o la possible alteració del contingut del disc dur».

 

Així mateix, el magistrat ha desestimat la petició de «retirada de la causa del testimoni d'actuacions que compronen els folis 3.558 a 3.703». Des de fonts pròximes a les defenses entenen que «es tracta de documentació produïda en un instant processal posterior a l'habilitació sostinguda pel jutge».

 

El jutge omet els testimonis

El jutge no ha resolt el recurs de reforma de les defenses respecte a la seva interlocutòria, ja que es va presentar aquest dimarts 18 de setembre. En el text entrat als jutjats fa poc més de 24 hores, se sosté que el magistrat «no ha tingut en compte la declaració de diversos testimonis que demostrarien que sí que van treballar per l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST)»

 

Es tractaria de fins a 4 testimonis, 3 d'ells funcionaris, que durant el procés d'instrucció van declarar que «els treballadors d'Inipro van treballar efectivament per l'Institut Municipal de Serveis Socials». A més a més, fonts de les defenses han indicat a TarragonaDigital que «existeixen fotografies dels treballadors d'Inipro participant en el sopar de Nadal de l'UTIC, actes de reunions i calendaris de treball». També apunten la contradicció existent entre tot el que es recull a la interlocutòria sobre «beneficiar i enriquir a diferents persones» i el fet que algunes de les nòmines dels treballadors d'Inipro «no fossin superiors als 1.100 euros nets».

 

L'entrevista del jutge

Fonts dels investigats en el cas Inipro traslladen a TarragonaDigital el seu «malestar per l'entrevista que el jutge va donar a un mitjà de comunicació i que es va publicar 4 dies després de saber que els enviaven a judici. Ara sabem que l'entrevista la va fer abans de traslladar-nos la interlocutòria, facilitant d'aquesta manera informació a un periodista abans que a les parts processals».

 

Aquestes mateixes fonts també sostenen que «se senten indefensos davant la praxi judicial» i creuen que «l'interlocutòria estava pensada, exclusivament, pel linxament mediàtic. Pensem que alguns comentaris podrien vulnerar el dret a l'honor». En aquesta línia també deixen constància de la seva «sorpresa davant el fet que el jutge moltes vegades va fer més de fiscal que el fiscal que mateix, que a voltes ni va assistir ni va estar present en alguns interrogatoris».

 

Destaquen que «no coneixem quin fet concret ens imputa el jutge instructor per cada un dels delictes que ens atribueix. No demostra el seu relat amb cap dada, correu, missatge o fotografia. No ha revisat ni els correus electrònics que hi ha al disc dur, tant sols ha mirat els informes dels agents».

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris