NOVETAT

Totes les notícies del tsunami democràtic gratis al teu mòbil

Un gos de Tarragona, el primer en ser considerat «ésser amb sentiments» a l’Estat

El Jon ha guanyat el judici i es podrà quedar amb la custòdia del Leben després de ser denunciat de robar-lo
El Leben i el Jon, en una imatge d'arxiu. | Facebook

 

El Leben, un gos del Priorat que es trobava immers en el judici per la seva custòdia, ha estat considerat per primera vegada en tot l’Estat espanyol un «ésser amb sentiments», segons informa el ‘Diari de Tarragona’. Es tracta del primer cas amb aquestes característiques, després que el Congrés dels Diputats votés, fa un any, que els animals passin a ser considerats com a éssers vius i no com a coses.

 

El cas va arribar als jutjats de Falset quan la parella formada pel Jon i l’Elena va decidir separar-se. Quan ell va marxar a viure a fora, a Cadis, es va emportar el gos que tenien, el Leben, amb la intenció que la seva exparella pogués visitar-lo quan volgués si li reconeixia el dret a estar junts. L’Elena, en canvi, va decidir denunciar-lo per robatori i per atemptat contra la propietat. I és que el dos estava en nom de l’Hogar ProVegan, un santuari d’animals que estava al Priorat en terrenys del Joan i sota la direcció de l’Elena. El Jon, però, argumentava que el gos sempre havia estat amb ell i que separar-los només «li faria mal».

 

El cas del Leben, pioner en tot l'Estat espanyol

El cas va acabar als jutjats de Falset i després va passar a l’Audiència Provincial de Tarragona, on finalment el jutge ha dictaminat que el gos es quedi amb el Jon. L’advocat del Jon explica que l’Audiència ha donat la raó al seu client perquè el jutge ha considerat que «els sentiments del gos estan per sobre dels papers».

 

Així doncs, la votació que es va dur a terme al Congrés dels Diputats el desembre del 2017 ha tingut un paper clau en la resolució del cas del Leben, ja que fins llavors els animals tenien la condició jurídica de coses i fins i tot podien ser embargades, pel seu valor monetari. A partir d’aquí, la custòdia de les mascotes en cas de divorci o de separació d’una parella, com el Leben, podrà ser determinada als jutjats, on es tindrà en compte l’interès familiar i del mateix animal.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris