Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

La maqueta de l'antiga Tàrraco, restaurada després de 13 anys

El restaurador Elies Torres ha treballat durant un mes i mig per tornar a donar color a un element que han visitat més de 12 milions de persones en 13 anys
Elies Torres i Begoña Floria observen la maqueta de Tàrraco restaurada. | TarragonaDigital

 

La segona maqueta romana més gran del món, ubicada a l'Antiga Audiència, torna a mostrar Tàrraco en detall. Es va inaugurar fa 13 anys i, des d'aleshores, no s'hi havia fet cap actuació per restaurar-la. Estava malmesa en alguns punts i el color havia perdut força, per això, l'Ajuntament de Tarragona va tornar a contractar Elies Torres, el restaurador que la va crear. Després d'un mes i mig de feina, la maqueta torna a lluir com el dia de la seva inauguració i ja es pot visitar. 

 

La maqueta de Tàrraco ubicada a la plaça del Pallol és la segona maqueta romana més gran del món. «La primera la va fer Mussolini i va tardar 25 anys a crear-la. Nosaltres, només 5», bromejava Torres al davant de la seva obra. Més de dotze milions de persones han visitat la maqueta tarragonina des que es va inaugurar fa més d'una dècada. De fet, és l'element més cotitzat pels turistes. 

 

La maqueta de Tàrraco, restaurada 13 anys després

Elies Torres va acabar d'elaborar la maqueta de Tàrraco l'any 2005. Tres anys més tard va marxar de Tarragona. «Per això la maqueta no s'ha restaurat abans. És culpa meva», explicava el restaurador. La regidora de Cultura del consistori, Begoña Floria, el defensava i recalcava que «les responsabilitats són compartides». Sigui com sigui, Torres va tornar a la ciutat fa uns mesos, per això, la maqueta de Tàrraco «torna a lluir com el dia de la inauguració». 

 

Durant un mes i mig, Torres ha repintat tota l'estructura i ha arreglat zones afectades de la maqueta com els vaixells. «Tenir una maqueta oberta és un avantatge visual, però un desavantatge pel seu manteniment», deia l'artista, i recalcava que «era necessària la restauració». «Hi havia molts vaixells tocats per la mala mar. Molts nens els han degut tocar, i els seus pares els han rematat», bromejava. El cost de la restauració ha estat d'uns 3.000 euros.

 

Detall de la segona maqueta romana més gran del món que mostra Tàrraco tal com era. | TarragonaDigital

 

Per Sant Jordi hi haurà un llibret sobre la maqueta de Tàrraco

El restaurador Elies Torres s'ha compromès a elaborar un llibret explicatiu sobre la maqueta de Tàrraco. «És el que cal per complementar-la. Els turistes necessiten un llibret que expliqui i mostri com s'ha elaborat la maqueta», subratllava Torres. La intenció és que aquest llibre arribi per Sant Jordi. «Ha de tenir moltes fotografies i poc text, però traduït en cinc idiomes», apuntava. 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris