NOVETAT

Totes les notícies del tsunami democràtic gratis al teu mòbil

EN DIRECTE

Tots els talls de carretera a Tarragona i Catalunya aquest divendres, 18 d'octubre

ARA MATEIX

❗ Tallada l'A-7 a Tarragona en els dos sentits

Els monuments de l'antiga Tàrraco visitables en 360 graus en una espectacular web

Gràcies al grup d'investigadors SETOPANT de la URV ja és possible fer una ruta per l'antiga ciutat romana en 3D
El Teatre Romà de Tàrraco, en 360 graus gràcies al projecte Tarraco360. | Tarraco 360

 

Descobrir els monuments de l'antiga Tàrraco en 360 graus a través del mòbil, ordinador o tauleta ja és possible gràcies a la feina feta pel grup d'investigadors SETOPANT de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC). A través del projecte Tarraco 360 es pot fer una ruta virtual on l'espectador aprecia el contrast entre l'antiguitat i l'estat actual de la ciutat.

 

El recorregut virtual en 360 graus ofereix diferents possibilitats a l'espectador. D'una banda, l'usuari pot recórrer la ciutat des de dalt i acostar-se als monuments fent clic a sobre de la Via Augusta, les muralles, el Teatre o el fòrum de la Colònia. El mapa virtual recrea a la perfecció el perímetre de l'antiga capital de la Hispània Citerior i l'usuari es desplaça per sobre del territori com si es tractés d'un ocell. 

 

Un cop l'espectador s'ha endinsat en l'interior d'algunes de les joies arquitectòniques, pot analitzar-les gràcies a les imatges en 360 graus i les explicacions que han facilitat els investigadors en el portal web. Al Teatre, per exemple, es poden conèixer els detalls del sostre o les grades, amb capacitat per a més de 4.000 espectadors. 

Viatjar 2.000 anys en un clic

Una altra de les possibilitats que ofereix el projecte Tarraco 360 és la d'apreciar el contrast entre la Tàrraco romana i la Tarragona actual amb un sol clic. Gràcies a les investigacions realitzades durant molts mesos per part de l'equip de SETOPANT, l'espectador pot situar-se al centre del carrer Caputxins i observar com la ciutat actual es transforma en el Teatre Romà. 

 

El mateix succeeix quan l'usuari comença a descobrir els secrets del fòrum de la Colònia. Els habitatges del carrer Cervantes desapareixen de sobte per deixar pas a la basílica que regnava al bell mig d'aquest espai. Cal recordar que a l'antiga Tàrraco hi havia dos fòrums, una possibilitat a l'abast tan sols d'aquelles ciutats capital de província. 

 

Un projecte en construcció

A hores d'ara, a través del recorregut virtual es poden visitar un total de sis monuments amb 36 panoràmiques de 360 graus, completades amb les explicacions detallades en 75 punts. Els usuaris poden descobrir en profunditat la ciutat romana, el Teatre, el fòrum de la Colònia, la Torre dels Escipions, la vil·la de Centcelles i l'Arc de Berà. 

L'objectiu dels investigadors que han dut a terme el projecte és completar la ruta virtual amb més panoràmiques i recreacions en diferents punts. Tot i això, ja es poden observar imatges comparatives entre l'antiguitat i l'estat actual d'espais tan emblemàtics com el Circ romà. 

 

 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris