Els Mossos analitzen les polèmiques actuacions de diverses unitats policials a Tarragona

El col·lectiu de Juristes per la República estudia emprendre accions legals pels «excessos policials»
Imatge d'un ferit estès a terra a l'avinguda Marquès de Montoliu a Tarragona després de rebre l'impacte d'un contenidor | ACN

Els Mossos d’Esquadra investiguen internament les actuacions de diverses unitats policials a Tarragona amb motiu dels aldarulls de dimarts i dimecres a la nit, segons fonts del cos. D’una banda, s’analitza el polèmic «Veniu, que som gent de pau!» que un mosso va proferir en to burlesc per la megafonia d’una furgoneta del cos, segons els vídeos difosos per alguns veïns.

De l’altra, s’investiga l’impacte d’unes furgonetes de l’ARRO contra una barricada de contenidors a l’avinguda Marquès de Montoliu que va acabar amb almenys dos ferits. Per la seva banda, el col·lectiu d’advocats ‘Juristes per la República’ estudien emprendre accions legals pel que consideren «excessos policials», tant de Mossos com de policia espanyola.

El col·lectiu ha rebutjat les actuacions policials de les dues darreres nits a Tarragona i ha acusat ambdues forces policials de vulnerar les instruccions sobre utilització d’armes de foc i eines d’ús policial de la Generalitat.

El president de Juristes per la República, Roger Baiges, ha denunciat el llançament de projectils de foam «per sobre de la cintura», l’atropellament de persones per part d’una furgoneta, vehicles policials «a tota velocitat per espantar els manifestants i posant en perill la integritat física» i agents de la policia espanyola a la sala d’espera de l’hospital de Santa Tecla «identificant i interrogant ferits i acompanyants».

Baiges ha afirmat que els agents van fer «identificacions aleatòries sense cap motivació que estar al carrer» i ha defensat que «el monopoli de violència que té l’Estat no justifica càrregues policials arbitràries». Al seu parer, moltes persones lesionades o detingudes «van ser-ho sense motivació» i es van iniciar moltes càrregues «sense previ avís». «Hi ha detinguts i lesionats que simplement estaven a les manifestacions», ha manifestat. Alhora, el portaveu del col·lectiu ha denunciat la presència «d’elements provocadors que, units a accions policials inadequades, han tendit a provocar accions violentes».

El col·lectiu, que ha assistit fins a catorze persones detingudes els darrers dos dies a Tarragona, ha avançat que estudien emprendre accions legals per denunciar «excessos policials» i ha fet una crida perquè totes les persones agredides o lesionades contactin amb ells per tal de valorar possibles denúncies.

Una altra dels membres de Juristes per la República, Montserrat Martí, s’ha queixat que aquests dies no s’estigui activant la unitat de mediació dels Mossos d’Esquadra. També ha exposat el fet que no disposen dels atestats policials i que només saben els delictes de què s’acusa els detinguts, la majoria estudiants joves.

També et pot interessar...

"🚨Segon ferit en l'atropellament dels Mossos ahir a TGN: li van trencar la cama" "Ricomà condemna «tota actuació violenta» i demana que s'investigui l'actuació de les forces de l'ordre"