AQUESTA NIT

🚒 Ensurt a la Platja de Calafell per una fuita en una bombona de gas butà

Identifiquen un nou mecanisme clau en els processos inflamatoris del teixit adipós de persones obeses

El descobriment obre noves possibilitats terapèutiques per a malalties inflamatòries i del sistema immune
Investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili | Cedida

 

Investigadors del CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) i de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili de Tarragona (IISPV) han identificat un nou mecanisme del procés inflamatori en persones amb obesitat o diabetis.

 

Es tracta del paper del succinat, un metabòlit que participa en la regulació de l'energia de les cèl·lules que també pot regular la inflamació del teixit adipós. El descobriment obre noves possibilitats terapèutiques per a malalties inflamatòries i del sistema immune. El treball, liderat per Joan Vendrell i Sònia Fernández-Veledo, s'ha publicat a la prestigiosa revista Nature Immunology.

 

Un model murí sense receptor de succinat

L’estudi detalla que el succinat també és capaç d’actuar fora de la cèl·lula, com si fos una hormona, a través d'un receptor, i modificar el metabolisme energètic. Estudis anteriors atribueixen al succinat un paper estimulador dels processos inflamatoris i d'activació del sistema immune i s'havia demostrat que els pacients amb obesitat i diabetis, en els quals hi ha una inflació crònica de baix grau, presenten nivells en sang de succinat elevats.

 

El darrer estudi de l'IISPV i el CIBERDEM, identifica per primera vegada al succinat i el seu receptor SUCNR1 com a actors fonamentals en la resolució de la inflamació. Els investigadors han generat, en un ratolí, macròfags sense el receptor de succinat SUCNR1 que ha provocat un grau més alt d'inflamació en el seu teixit adipós, pitjor tolerància a la glucosa i més resistència a la insulina, les condicions essencials per al desenvolupament de diabetis. A més, aquests ratolins són més susceptibles de desenvolupar obesitat en resposta a una dieta greixosa. 

 

La resistència dels pacients amb obesitat

Els estudis amb pacients han corroborat les observacions trobades en el model animal. Així, quan els macròfags són exposats a succinat, els processos inflamatoris disminueixen en els subjectes sans, però no en pacients obesos. Això indica que en l'obesitat hi ha un dèficit de resposta per aquest tipus de cèl·lules que impedeix que es resolgui adequadament la inflamació del seu teixit adipós.

 

Els pacients obesos tenen nivells més elevats de succinat en sang i, per tant, hi presenten més resistència, com passa amb altres hormones com la insulina. El seu teixit adipós es torna insensible als efectes del metabòlit encara que es trobi a nivells elevats. Recuperar la funció fisiològica del SUCNR1 representa una nova estratègia terapèutica per al tractament de l'obesitat i les seves malalties associades. Suposa "un canvi de paradigma" perquè s'identifica el succinat com un metabòlit clau en la resolució de la inflamació. 

 

La troballa es pot fer extensible a malalties inflamatòries i del sistema immune i se seguirà investigant per estudiar la fisiologia de l'eix succinat-SUCNR1 i les seves implicacions en patologies metabòliques.