NOVETAT

Totes les notícies del tsunami democràtic gratis al teu mòbil

ALERTA

Detingut a Tarragona per intentar atropellar manifestants i un policia

L'orgue de la Catedral de Tarragona recupera les seves portes després de 20 mesos de restauració

L'actuació va començar el gener de 2017, ha tingut un cost de 363.764 euros i ha servit perquè torni a lluir un element únic a Catalunya

 

L'orgue de la Catedral de Tarragona ha recuperat les seves portes després d'un any i vuit mesos de restauració. Es tracta de dos batents amb dues pintures cadascun, fetes per Pietro Paolo de Montalberg entre el 1563 i el 1565. Aquests elements, junt amb l'estructura de l'orgue, conformen un monument únic a Catalunya pel seu estil renaixentista. 

 

L'orgue es va construir a la segona meitat del segle XVI. És un dels pocs orgues renaixentistes que hi ha a Catalunya, fet que d'entrada ja el fa especial. Però això no és tot. La confluència entre pintura, escultura i arquitectura el converteixen en un monument únic. El gener de 2017 van començar els treballs per restaurar una de les parts més valuoses de l'estructura: les portes, que compten amb un mecanisme per obrir-se i tancar-se que data del segle XVI i encara funciona. No és gens habitual que a les esglésies es conservin les portes de l'orgue, però encara ho és menys que el mecanisme s'hagi salvat.

 

Les portes de l'orgue de la Catedral de Tarragona amb les pintures de Montalbergo. | Ángel Ullate

 

Les pintures que apareixen a les portes són obra de Pietro Paolo de Montalberg, reconegut artista renaixentista de l'època. Representen tres escenes: l'«Anunciació», visible quan els batents es tanquen i amaguen els tubs de l'instrument, i el «Naixement» i la «Resurrecció de Jesucrist», que es poden veure quan s'obren. 

 

Vint mesos de restauració a la Catedral de Tarragona

Una seixantena de treballadors liderats pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya s'han encarregat de que les portes de l'orgue i les pintures de Montalberg tornin a lluir com es mereixen. «Quan vaig entrar aquí l'any 2004, la pintura no es distingia i les portes acumulaven molta brutícia», expressava l'Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol. 

 

Fusters, arquitectes, fotògrafs, pintors i restauradors han treballat en equip per tal d'aconseguir un resultat final fidel a l'obra original. De fet, la intervenció de conservació i restauració s'ha basat en el criteri de la mínima intervenció i el respecte pels elements. El principal objectiu era retornar el missatge estètic al conjunt, que havia perdut amb el pas dels anys, la degradació i l'acumulació de brutícia i altres restauracions.

 

Les portes restaurades de l'orgue de la Catedral de Tarragona obertes. | Ángel Ullate

 

 

Primer es van estudiar els materials constitutius i es va avaluar l'estat de conservació. Després, es va netejar la superfície pictòrica i es va retirar el vernís envellit i les repintades. Acte seguit es van consolidar les teles, que es van haver de desclavar i enrotllar. Un cop enllestida aquesta fase, es va poder observar l'estat de l'interior dels batents. El bastidor original no s'ha pogut conservar pel seu mal estat, per això, els treballadors van consensuar fer-ne de nous. Amb la feina enllestida, es van tornar a col·locar les teles en vertical i es van penjar al seu lloc original. 

 

El cost global de la intervenció ha estat de 363.764 euros. El Departament de Cultura de la Generalitat, el Capítol de la Catedral de Tarragona, la Diputació de Tarragona i la Fundació Privada Mútua Catalana s'han encarregat del finançament dels treballs. 

 

L'orgue de la Catedral torna a lluir en la seva plenitud

La inauguració de les portes de l'orgue restaurades s'ha celebrat aquest dimarts, 30 d'octubre, a la Catedral de Tarragona. Ha estat el moment de veure l'orgue en el seu major esplendor. L'organista, el mestre Jordi Vergès, ha emocionat els assistents amb la interpretació d'una peça mentre s'obrien les renovades portes

 

La consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Laura Borràs, s'ha desfet en elogis cap als restauradors i el conjunt monumental de la Catedral. «No tinc paraules per descriure la bellesa d'això que acabo de veure», manifestava Borràs, qui assegurava sentir-se «molt emocionada». La consellera va felicitar els treballadors i va celebrar la col·laburació público-privada que ha fet possible la restauració de les portes. 

 

Detall d'una de les pintures de l'orgue de la Catedral de Tarragona. | Ángel Ullate

 

 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris