Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

El projecte Illa Corsini de Tarragona, més a prop de ser una realitat

Hi haurà redactat un projecte executiu el mes d'abril de 2019 per planificar les actuacions que es duran a terme als carrers Unió, Apodaca i l'entorn de la plaça
Recreació virtual de com quedarà el carrer Fortuny quan s'executi el pla Illa Corsini. | PDeCAT

 

L'Ajuntament de Tarragona ha fet un pas molt important per fer realitat el projecte Illa Corsini, que té l'objectiu de revitalitzar l'entorn de la plaça Corsini i el carrer Unió i Apodaca, a més de convertir la zona en exclusiva per a vianants. Segons informava el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Tarragona, Josep Maria Milà, el consistori ja té preparades les bases per encarregar la redacció del projecte executiu. «Arribarà el mes d'abril aproximadament», deia Milà sobre aquest document, que establirà quines actuacions es faran en l'entorn del Mercat Central. 

 

El projecte Illa Corsini el va idear el difunt regidor del PDeCAT a l'Ajuntament, Albert Abelló. L'exportaveu del grup va insistir molt en la importància d'aquest pla, que volia donar resposta a les constants reivindicacions de veïns i comerciants dels carrers Unió, Canyelles, Cervantes o Apodaca per donar-li vida a la zona. Després de la crisi econòmica, són molts els locals buits que desllueixen una àrea cèntrica i tradicionalment activa. Amb la inauguració del Mercat Central, l'objectiu era engegar el projecte Illa Corsini, però encara no ha estat així. 

 

El projecte redactat de l'Illa Corsini arribarà a l'abril

El mes d'abril. Aquesta és la data que el regidor d'Urbanisme ha previst per l'arribada del projecte executiu de l'Illa Corsini redactat i enllestit. L'Ajuntament ja té preparades les bases per encarregar-lo. Ara, s'haurà de licitar en concurs públic i, després, l'empresa adjudicatària l'haurà de redactar. Serà aleshores quan l'Ajuntament podrà planificar les actuacions que es duran a terme en aquesta zona de la ciutat, xifrades en aproximadament tres milions d'euros.  

 

Convertir en zona per a vianants l'entorn de Corsini

Un dels trets característics d'aquest projecte és la voluntat del consistori de convertir, en zona de vianants, tot l'entorn de la plaça Corsini. Avui dia, el carrer Colón ja és gairebé exclusiu per a vianants, però n'hi haurà més. El projecte preveu que el carrer Canyelles es tanqui als vehicles i que l'entrada al pàrquing del Mercat es faci des de la Rambla Nova. Per últim, els carrers Lleida, Cervantes, Soler i Fortuny també es tancaran als vehicles.

 

Totes aquestes vies estaran regulades amb pilones intel·ligents per tal que veïns i comerciants puguin accedir als seus habitatges o descarregar productes. «S'harmonitzarà perfectament amb els comerciants, tal com passa a la Part Alta de la ciutat», manifestava Milà. 

 

El carrer Unió tindrà voreres més amples

Els carrers Unió i Apodaca també patiran canvis en el transcurs d'actuacions de l'Illa Corsini. Les voreres del carrer Unió s'eixamplaran i comptaran amb més arbres i bancs. «Tindrà un acabat semblant al del carrer Colon o la Rambla Nova», explicava Milà. D'aquesta manera s'intentarà fer un rentat de cara d'aquesta via, molt afectada per la crisi econòmica, fet que demostra la gran quantitat de locals buits

 

El carrer Apodaca seguirà la línia d'actuacions del carrer Unió i, a més, s'estudiarà la possibilitat que sigui d'un únic sentit. «Amb aquest projecte aconseguirem connectar la Part Baixa i el centre a través de carrers gairebé exclusius per a vianants», afegia Milà. 

 

El Fòrum de la Colònia serà un «pulmó verd»

Un altre dels aspectes que es contempla en el projecte Illa Corsini és la transformació del Fòrum de la Colònia. L'Ajuntament fa anys que reclama a la Generalitat la cessió d'aquest espai monumental per fer-lo públic i que es pugui visitar. «Volem convertir-lo en un parc obert a tothom, en un pulmó verd d'aquesta zona», recalcava el regidor d'Urbanisme. 

 

La Direcció General de Patrimoni de la Generalitat, però, encara no ha aprovat la cessió. Per tant, l'Ajuntament no podrà començar a actuar en el Fòrum fins que tingui l'autorització. L'objectiu és que el Fòrum de la Colònia encaixi a la perfecció amb la transformació que viuran els carrers Cervantes, Lleida i Soler. 

 

Recreació virtual del Fòrum de la Colònia un cop estigui integrat en l'Illa Corsini. | PDeCAT

 

El PDeCAT critica que l'Illa Corsini s'està planificant «sense els veïns»

L'actual portaveu del PDeCAT a l'Ajuntament de Tarragona, Dídac Nadal, celebrava el pas endavant que ha fet el consistori per tal de fer realitat el somni d'Abelló. «És un projecte nostre i ens encantaria que es fes realitat, però esperem que no sigui un titular electoralista», deia Nadal. Tot i això, era dur amb Milà i les maneres de fer de l'Ajuntament, perquè «tornen a la dinàmica de decidir coses sense comptar amb la ciutadania»

 

Teòricament, l'Illa Corsini s'havia de decidir a través d'una comissió on els veïns i els comerciants tenien veu i vot. «Però no ha estat així», lamentava el líder del PDeCAT a la ciutat. 

 

 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris