GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

«A l'única família a qui se li permet treure un mort del Valle, és l'única que no vol»

Jordi Pinyol, Queralt Solé i Sílvia Marimón van presentar ahir el seu darrer treball
La presentació significava la quarantena per Jordi Pinyol | Tarragona Digital
 

Després d'haver passat 81 anys de la Guerra Civil espanyola, encara queden alguns temes per resoldre i la memòria del desastre encara és molt present en moltes persones. A Tarragona es ret homenatge als escenaris, personatges i protagonistes de la ciutat que van caure en la desgràcia de ser-hi partícips. Els actes de l'edició d'enguany van començar el passat 15 de gener i s'allargaran fins al 28 de març del 2020.

 

El cicle compta amb les activitats organitzades per diverses institucions de pes dins el Camp de Tarragona, com són el Port de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili o Òmnium Cultural.

 

Exposicions, conferències i xerrades per mantenir la memòria viva

Fins al dia d'avui, s'han dut a terme conferències, xerrades i exposicions de tota mena, entre les quals destaca la del passat 18 de gener, on es va fer una visita guiada pels espais de la memòria de Tarragona, concretament el refugi antiaeri, l'Antiga Audiència i la Presó de Pilat. L'11 de febrer també va tenir lloc la conferència 'Neus Català memòria viva', que va ser organitzada per Òmnium.

 

La presentació dels llibres La dictadura de Pedra i Avi, et trauré d'aquí!; que es va fer aquest dijous 20 de febrer va ser també un dels actes destacats que s'han celebrat.

 

La presentació va esdevenir un acte discret, en una localització discreta i amb nombre de públic també discret. Es tractava de la sala d'actes dels Serveis Territorials de Cultura, situat al bell mig del carrer Major de la Part Alta de Tarragona, una zona de la ciutat on sembla no haver-hi passat el temps. A l'acte van assistir-hi unes 30 persones.

El Valle de los Caídos és l'escenari dels dos llibres presentats ahir | cedida
 

Aquest acte suposava la quarantena presentació del llibre Avi, et trauré d'aquí de Jordi Pinyol, llibre en què l'autor relata com es va adonar que el cos del seu avi, mort durant la Guerra Civil, va ser profanat i traslladat il·legalment al Valle de Los Caídos. L'acte també va ser la primera vegada en què els tres autors van coincidir a la presentació d'un llibre, tot i que la seva història no havia començat llavors.

 

Tal com van explicar, el Jordi Pinyol i la Queralt Solé es coneixen de fa temps, ja que la periodista de la revista Sàpiens va ser qui va ajudar Pinyol a poder cercar com i perquè la tomba comuna de Lleida on s'ubicava el cos del seu avi va ser profanada, i els cossos que es trobaven allà posats en una caixa negra i traslladats al Valle de los Caídos, sumant-se als més de 30.000 casos arreu de tota Espanya que també van ser portats a la basílica.

 

Pel que fa al llibre La dictadura de pedra de Queralt Solé i Sílvia Marimón, es podria dir que compleix la màxima, esmentada per la pròpia Marimón, de 'per tractar un tema, endinsa-t'hi fins al fons'. I realment es compleix perquè en el llibre relata com la Sílvia Marimón va hostatjar-se a la 'hospederia' del Valle de los Caídos i va poder presenciar que, igual que a la Part Alta de Tarragona, el temps no ha passat.

 

Cal recordar al jovent de Tarragona els desastres de la guerra

Des d'Òmnium Cultural Tarragonès es  valorar  el fet d'organitzar aquest tipus de xarrades i presentacions, així com el memorial del final de la Guerra Civil a Tarragona, per recordar sobretot als més joves que tot i tractar-se de fets que van passar fa 80 anys, encara són «de rabiosa actualitat», i cal rememorar-los per evitar errors del passat que, malauradament, es tornen a repetir.

 

Amb aquesta anècdota remarcava Sílvia Marimón la importància d'aquests actes: «Vaig anar a fer una xerrada a un institut i em vaig trobar amb alumnes que simpatitzaven amb VOX. Em va sobtar tant que gent tant jove simpatitzés amb l'extrema dreta, i per això vaig entendre que cal tenir molt present les desastroses circumstàncies d'una guerra, i cal remarcar-ho en els més joves, perquè no es tornin a repetir els errors del passat».

 

El pròxim acte del memorial del final de la guerra serà aquest diumenge 23, amb la projecció de la pel·lícula El pan de la guerra, de Nora Twomey. En els dies següents i fins al 21 de març, aniran culminant la resta d'actes, com la conferència del pròxim 25 de febrer, 'Retrofotografiant els espais de la Guerra Civil al Port de Tarragona'; o la 'Taverna republicana' del pròxim 21 de març, en què es farà un concert amb diferents músics amb interpretacions relacionades amb el període republicà.

 

Tota la programació, així com el lloc i l'horari, es pot trobar a la pàgina web de l'Ajuntament de Tarragona.