GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

La Santa Tecla més musical dels últims anys arrencarà el pròxim 13 de setembre

Un protocol de neteja vetllarà per la «convivència» entre veïns i festa | L'alcalde, Pau Ricomà, assegura que seran unes festes «descentralitzades» i «cíviques»
Una imatge d'arxiu de la Baixada de l'Àliga a Tarragona, l'any passat. | Ismael Llanes

 

Alfred Garcia, Joan Colomo, The Penguins, l'Orquestra Estelada per la revetlla o Dalton Bang... Aquests són alguns dels principals plats forts de Santa Tecla 2019, que se sumen als concerts d'Oques Grasses i Mägo de Oz, ja anunciats fa uns dies. «Aquesta serà la Santa Tecla més musical dels darrers anys», ha dit l'alcalde i responsable de Cultura i Festes, Pau Ricomà.

 

Amb la presentació del programa, feta aquest dimarts, 27 d'agost, s'enceta el compte enrere per a la Festa Major de la ciutat de Tarragona, que tindrà com a grans elements centrals els seus actes tradicionals del 23 de setembre i els dies previs, entre els més de 450 actes previstos. Un protocol de neteja vetllarà per la «convivència» entre el veïnat i la festa, en una Santa Tecla que, segons Ricomà, serà la «més cívica» i «neta» que es recorda. 

 

 

 

La Santa Tecla més musical dels últims anys

«Les festes de Santa Tecla d'aquest any seran les més musicals dels últims anys». Aquestes han estat les paraules de l'alcalde, Pau Ricomà, per definir la festa major de la ciutat, que s'allargarà entre el 13 i el 24 de setembre. A més dels macroconcerts, protagonitzats per Mägo de Oz i Oques Grasses, se sumen a la llista noms com Alfred García —el 13 de setembre al Palau de Congressos—, Natty Bo i Soweto —el 14 a la Terrasseta del Parc Saavedra— o The Penguins amb Reggae per Xics —el matí del dia 21 a la plaça de la Font—

 

«Volem agrair a les entitats la gran tasca que fan per donar valor a les festes de Santa Tecla», ha dit el tècnic de Cultura del consistori, Xavier González, en referència als dos espais autogestionats de les festes. Es tracta de les Barraques, que se celebraran al Passeig de les Palmeres entre el 20 i el 23 de setembre, i de la Terrasseta, al Parc Saavedra i durant tots els dies. 

 

Les revetlles també tindran un paper important. La celebració de la vigília, el dia 22 a la nit, es concentrarà a la plaça de la Font i a la Rambla Nova. Al davant de l'Ajuntament hi actuarà l'orquestra Estelada, nascuda a la ciutat i que tancarà la seva trajectòria, juntament amb els Tremendos. Al davant del Balcó, en canvi, pujarà a l'escenari Jordi Català i Paper de Tornassol

 

L'alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, amb les enxanetes de les quatre colles de Tarragona, protagonistes del cartell d'enguany. | TarragonaDigital

 

Descentralització i canvis en el protocol

La descentralització de les festes també té protagonisme en el programa de Santa Tecla 2019. «Per primera vegada, el Mercat de Torreforta acollirà activitats familiars», ha expressat Ricomà. El dia fort serà el dissabte, 14 de setembre, quan la Colla de Diables Foc i Gresca organitzarà una trobada pel seu desè aniversari. 

 

Per altra banda, Xavier Gonzàlez ha anunciat canvis en el protocol de la seqüència ritual. La Baixadeta de l'Àliga, que se celebrarà el dimecres 18 de setembre, allarga el seu recorregut. Així doncs, en comptes de baixar les escales de la Catedral i dirigir-se cap al carrer Major, tombarà cap al carrer Merceria. D'aquesta manera, farà el mateix recorregut que la seva germana gran, durant la Baixada de l'Àliga del 21 de setembre a la nit. 

Pregó obert a càrrec d'Eduard Boada

El restaurador tarragoní Eduard Boada estrenarà nou format del pregó i el farà des del balcó principal de l’Ajuntament. En aquesta ocasió el pregó tindrà lloc després del segon Toc. «Té un ordre diferent, però està tot organitzat perquè tingui una visió popular i més ciutadana des de la mateixa plaça», ha detallat Xavier Gonzàlez. L’acte, que comptarà amb els Macers i els trompeters, acabarà amb la Tronada. 

  

  

L’alcalde Ricomà ha explicat que el nou govern aposta per unes festes «més obertes» i amb canvis de protocol. «No volíem que fos tancat al saló de plens, sinó de cara a la gent i festiu perquè l’Ajuntament és la casa dels ciutadans i no només la dels representants electes», ha assenyalat. Alhora, l’alcalde ha recordat que, com ja es va fer per Sant Magí, se sortejarà l’accés als balcons durant les dues diades castelleres de les festes. 

 

«Seran les festes més netes i cíviques»

Ricomà ha anunciat durant la presentació del programa que s'està elaborant un nou protocol de neteja per «vetllar per la convivència del veïnat i les festes». S'incrementaran les cabines d'WC dels principals espais festius i els contenidors portàtils, especialment d'envasos. En total hi haurà 160 lavabos públics, 23 dels quals adaptats. 

 

D'altra banda, també hi haurà el Punt Lila i l'Arc Iris, que lluitaran contra les agressions sexistes i LGTBIfòbiques durant els deu dies de festa. «Plegats aconseguirem que aquesta Santa Tecla sigui la més neta i cívica que es recorda», ha manifestat Ricomà. El pressupost d'aquesta Santa Tecla és de mig milió d'euros, 400.000 dels quals provenen de les arques municipals i 100.000 dels patrocinadors.