La química permet transformar el CO2 en una nova matèria primera

De residu a oportunitat, així és com la química impulsa noves tecnologies sostenibles
El complex industrial de Tarragona redueix les emissions de CO2 | TarragonaDigital

Fa escassos anys, diversos investigadors van descobrir la manera de reduir parcialment les emissions de CO2. Resulta impossible eliminar-lo, però ja és tot un fet la seva transformació en una nova font d'energia. La dependència actual dels combustibles fòssils i el consegüent consum excessiu d'energia, ha conclòs en elevades emissions de CO2 en el medi ambient. Així doncs, la seva transformació en matèria útil esdevé una gran oportunitat i avenç pel sector químic.

 

Cal fer esment de les conseqüències de l'evolució social en el medi ambient a causa de l'ús actual que es fa de les diferents fonts. És per això que les empreses químiques investiguen noves formes de fer energia més sostenibles.

 

El consum de combustibles fòssils

El consum d'energia en l'actualitat resulta indispensable. S'ha convertit ja en tot un reclam de la societat i del seu desenvolupament. Cal dir que, actualment, les fonts d'energia són diverses. No obstant això, un 80% del seu consum és de combustibles fòssils, essent el petroli, el carbó i el gas natural els més utilitzats. Per consegüent, la seva producció natural no és suficient per abastir les necessitats de consum actuals.

 

D'altra banda, el consum excessiu d'energia es tradueix en una elevada emissió de CO2. Ambdues situacions —les quals es troben en convivència en l'actualitat— es converteixen en oportunitat gràcies a la química. Les investigacions pertinents del sector i la capacitat de convertir el CO2 en matèria primera faciliten i optimitzen el correcte desenvolupament social del medi ambient, ja que el reaprofitament del recurs contribueix a la disminució del consum d'altres fonts d'energia com són els combustibles fòssils, per exemple.

 

L'AEQT es compromet a contribuir en el desenvolupament sostenible

L'AEQT, associació d'empreses químiques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, vetlla pels interessos comuns de la Indústria Química del Camp, així com pel desenvolupament sostenible del territori. El seu objectiu principal és millorar la competitivitat de la indústria química de la zona per esdevenir un referent per als inversors. Per poder acomplir-lo treballa per potenciar la correcta evolució del medi i, conseqüentment, la qualitat de vida de la societat.

 

Així doncs, col·labora amb empreses, institucions i associacions del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre d'àmbits molt diversos, per tal de poder oferir un servei òptim. El Port de Tarragona, l'Associació d'Empreses de Serveis de Tarragona (AEST), els sindicats CCOO i UGT, la Universitat Rovira i Virgili (URV), l'Institut d'Investigació Química de Catalunya (ICIQ) i el Centre Tecnològic de la Química de Catalunya (CTQC) són les principals.