El Ball de Dames i Vells, a punt per remoure l'actualitat tarragonina a cop de versot

Oriol Grau porta la batuta dels assajos, a porta tancada i a l'antiga Sala Trono | Els relleus en l'alcaldia i l'arquebisbat, la Rosalía o el record pel Xavi Zaragoza, alguns dels temes d'enguany
Els assajos de Dames i Vells se celebren a l'antiga Sala Trono durant els dies previs a Santa Tecla. | TarragonaDigital

 

El Ball de Dames i Vells de Tarragona ja ho té tot a punt per remoure l'actualitat de la ciutat a cop de versot. Els integrants del ball parlat ultimen els assajos abans de les representacions de Santa Tecla. Ho fan en l'interior de l'antiga Sala Trono, ubicada a la plaça que duu el seu nom. L'actor Oriol Grau és l'encarregat de portar la batuta dels assajos, on es repassa el guió i es poleixen exclamacions, moviments i cançons.

«Enguany ens ha costat molt posar-nos a escriure. La mort del Xavi ens va trastocar, però al final ha sortit i estem segurs que agradarà», manifesten des de l'entitat, de la qual també en formava part el difunt Xavi Zaragoza. Enguany, el ball va dedicat a ell. La Rosalía, el relleu en l'alcaldia i l'arquebisbat de la ciutat o l'estat del patrimoni són alguns dels temes més rellevants en la representació.  

«Xavi, 'xato', te n'has anat...»

«Xavi, 'xato', te n'has anat...». Així comença la representació del Ball de Dames i Vells de Tarragona d'aquest 2019, dedicada a Xavier Zaragoza, membre de l'entitat que va morir sobtadament el passat mes de maig. «Enguany ens ha costat molt posar-nos a escriure», reconeix l'actor Oriol Grau. Tot i això, a només unes hores de presentar-se davant la ciutat, el guió està clar i les ganes de fer riure als tarragonins ajuden a superar el mal moment.

Grau és l'encarregat de dirigir els assajos i fer les correccions oportunes «perquè el públic ho capti tot», expressa durant el primer repàs al guió. Els moviments dels peus i mans, dels ventalls, les exclamacions en el moment oportú, la pronunciació perfecte de les síl·labes o la importància de recitar a l'uníson entre els actors les frases que ho requereixen formen part de l'assaig. «Reclina't i eixarranca't!», diu l'Oriol a un dels actors, el Rafalet, durant un dels balls versionats que duran a les places de la Part Alta els dies 22 i 23 de setembre. 

Les dames i els vells, a punt de sortir a l'escenari de la Sala Trono durant l'assaig general del passat dimecres. | TarragonaDigital

 

La massificació obliga el ball a assajar a porta tancada

Els assajos de Dames i Vells comencen a principis de setembre. Se celebren en l'interior de l'antiga Sala Trono, ubicada a la plaça que duu el nom del ball. Anys enrere, els actors sortien al carrer a repassar el guió i acabar de preparar la representació, però «venia molta gent a veure'ns i perdia la gràcia conèixer els versots abans de Santa Tecla», diu Grau. Per aquest motiu, des de l'any passat, fan servir els camerinos de la Trono i també l'escenari, on fan una actuació oberta només a amics i familiars. 

L'objectiu és, sens dubte, preservar la sorpresa fins a l'últim moment. De fet, TarragonaDigital ha acceptat publicar només aquelles fotos i versots que no comprometin la representació. «A això no li facis fotografies, eh!», diuen els actors quan s'anuncia l'arribada del periodista, en referència a un dels elements centrals del ball. 

Dames, vells, batlle, arquebisbe, guàrdia civil i dimonis duen, durant l'assaig, només aquelles peces fonamentals de la indumentària. Així doncs, els ventalls, els bastons i els barrets identifiquen a cada actor. Tots ells han estat els encarregats d'escriure els versots durant l'estiu, que després passen a mans d'Oriol Grau perquè faci les correccions pertinents. Tot i això, fins a l'últim moment poden variar algun dels versos. «Ara potser en canviem algun per comentar les noves eleccions generals del 10 de novembre», diu Grau.

Una de les dames s'arregla la perruca abans d'iniciar l'assaig general del ball parlat. | TarragonaDigital

 

La Rosalía, l'Arquebisbat i el relleu de Ballesteros

El Dames i Vells d'aquest 2019 promet tornar a sorprendre. L'humor negre, la sàtira i la crítica hi són ben presents. També inclouen alguns dels personatges més polèmics i rellevants d'aquest any a nivell local, estatal o internacional, com el relleu en la Diputació o el Port, la figura del Rei i els seus familiars o la cantant Rosalía. Però un dels moments més divertits serà, sens dubte, l'aparició de l'exalcalde Ballesteros i del seu relleu, Pau Ricomà, així com de l'exarquebisbe Jaume Pujol i el nou en el càrrec, Joan Planellas

Les representacions de Dames i Vells es faran en espais com la plaça del Rei, la plaça Natzarens o la plaça de Dames i Vells entre els dies 22 i 23 de setembre. 

"🎉 SANTA TECLA: Tarragona celebra avui la vigília de la Festa Major!" "❗CRIDA A LA CALMA del president de l'Associació Gitana de Tarragona sobre els MENA"