Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Diverses entitats retiren plaques franquistes dels carrers de Tarragona

La CUP denuncia juntament amb les entitats que no s'hagin tret dels carrers més de 180 plaques amb el jou i les fletxes
Una persona retira una de les plaques amb aplaudiments de la gent present. | TarragonaDigital

 

El Comitè de Defensa de la República, el Fòrum per la Memòria, la Plataforma Antifeixista i la CUP van organitzar la tarda d'aquest dijous, 26 de juliol, una acció de retirada de plaques amb simbologia franquista dels carrers de Tarragona. En concret, s'han despenjat de les façanes d'edificis —que en el seu moment eren habitatges de protecció oficial— una desena de plaques que tenien el jou i les fletxes. 

 

Denuncien que l'Ajuntament havia de retirar les plaques franquistes

Pep Prats, de Fòrum per la Memòria, va declarar que la iniciativa ha de servir per denunciar que «qui havia de fer la feina, no l'ha fet» i, d'altra banda, que «si l'administració no la fa, la farem nosaltres». En aquest sentit, Prats recordava que «fa 40 anys de la fi del franquisme, onze de l'aprovació d'una Llei de Memòria Històrica que hauria d'haver anul·lat tots els símbols franquistes del carrer, que ha resultat incompleta i incomplida». A més, també es va aprovar una moció a l'Ajuntament, amb els vots de tots els grups municipals, perquè es retiressin les plaques. 

 

En total, les entitats calculen que hi ha 184 plaques als carrers de Tarragona, i afirmen que si després de l'estiu no les ha retirat el consistori, es comprometran a extraure-les. «Hem deixat temps de marge, però a l'abril havien d'estar tretes», declaren. 

 

Equipats amb una llarga escala i una caixa d'eines plena de tornavisos, desenes de persones es van reunir a l'estàtua dels castellers de la Rambla Nova per iniciar un recorregut per la ciutat i anar despenjant les plaques, que ja estaven localitzades. Inicialment, se n'havien de retirar nou, però a mig camí se'n va localitzar una altra que no constava. Apunten que al centre de la ciutat la meitat de les plaques ja no hi són, bé perquè els edificis són més nous o perquè els propietaris s'han encarregat de despenjar-la.

 

La Policia va acompanyar a les entitats en el seu itinerari. | TarragonaDigital
 

Les plaques franquistes es presentaran a un centre memorial

A mesura que s'anaven retirant les plaques, se les identificava amb un número per recordar en quin edifici estaven penjades. D'aquesta manera, gràcies a això, seran guardades per presentar-les quan es configuri un centre memorial democràtic que permeti explicar on estaven exactament i quin era el seu significat. 

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris