NOVETAT

Totes les notícies del tsunami democràtic gratis al teu mòbil

Vols nocturns de l'helicòpter del SEM des de Reus, però no des de Tarragona

L'hospital de Reus està preparat per que l'helicòpter hi pugui aterrar de nit. El de Tarragona s'està replantejant el canvi d'ubicació de l'heliport.
Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan | Isma Llanes

 

Des del 15 de juliol el Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) realitza vols nocturns amb helicòpter entre centres hospitalaris. El programa, que s’està desplegant de forma lenta per tot el territori català, s’ha començat a implementar en aquells centres hospitalaris que compten amb un heliport preparat per realitzar vols nocturns. És el cas de l’Hospital Sant Joan de Reus, que ha efectuat ja tres vols nocturns. En total se n’han fet quatre a tot Catalunya.

 

Vols nocturns entre centres hospitalaris

Fins ara aquelles emergències que requerien un trasllat entre centres hospitalaris durant la nit, es feia el servei per carretera, i només es feia per aire amb helicòpters medicalitzats si era en hores diürnes. Ara, però, amb aquest projecte del SEM, que s’anirà desplegant per tot el territori, es podran fer, també, vols nocturns.

 

L’últim vol d’aquestes característiques que es va fer a Reus va ser per traslladar un pacient a l’Hospital de Bellvitge, ja que necessitava un tipus d’assistència que no se li podia oferir a Reus. El de Bellvitge és un altre dels hospitals preparats per poder realitzar aterraments o enlairaments nocturns. En total són set centres, a banda del de Reus i Bellvitge hi ha l’Hospital Vall d’Hebron, l’Hospital de la Cerdanya, L’Hospital Parc Taulí de Sabadell, l’Hospital Sant Pau de Barcelona i el Sant Joan de Déu, també en aquesta ciutat. Tal com indiquen les fonts del SEM, però, això no vol dir que s’hagin de fer vols nocturns des d’aquests centres de forma immediata, només si és necessari i tenint en compte que el programa s’està desplegant lentament.

 

Els vols nocturns a Tarragona, a l’espera de les obres

Per què es fan vols nocturns des de Reus i no des de Tarragona? La idea és que la majoria de centres hospitalaris catalans que compten amb heliport i que ja donen aquest servei durant el dia, puguin fer també vols nocturns, segons confirma el SEM a TarragonaDigital. El problema és que per fer-ho s’han d’adaptar els heliports per poder funcionar durant la nit. Mentre que l’Hospital de Reus ja estava a punt, el Joan XXIII de Tarragona encara no ho està. Segons el projecte del SEM, Tarragona també podrà realitzar vols nocturns, però la implementació d’aquest servei en aquest centre hospitalari no serà a curt termini sinó més aviat a llarg termini.

 

Segons fonts de l’ICS consultades per aquest mitjà, el motiu és que ara mateix el centre es troba immers en un projecte de remodelació que entre altres coses implicarà repensar l’heliport. Segons aquestes mateixes fonts, si tot va com sembla, s’haurà de col·locar l’heliport a un lloc diferent del d’ara i, per tant, no valdria la pena fer remodelacions a l’actual heliport si després ha d’anar situat a un altre lloc. Asseguren, a més, que en el cas que s’hagi de fer un trasllat d’urgència entre el Joan XXIII i un altre centre durant la nit, sempre es pot anar fins a Reus i fer el trajecte des d’allí.

 

Amb tot, però, l’heliport del Joan XXIII és el que produeix més activitat al cap de l’any, pel que fa al conjunt de sortides i arribades d’helicòpters medicalitzats al Camp de Tarragona. En el cas dels vols de dia no només es fan trasllats entre centres, sinó que també es fan sortides per emergències.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris