L’Ajuntament de Tarragona, al costat de la ciutadania

Ajudes, mesures i socials i intensificació de la neteja, claus per afrontar la crisi
L'Ajuntament de Tarragona posa diferents serveis municipals a la teva disposició. | Àngel Ullate

Quins serveis ha posat l’Ajuntament de Tarragona ha disposició de la ciutadania per afrontar la crisi epidemiològica? Quines ajudes ofereix? Són algunes de les preguntes freqüents que es fa la població durant aquest estat d'excepció a causa de la crisi per la Covid-19.

L'Ajuntament de Tarragona ha posat en funcionament diversos canals de comunicació, per tal de facilitar al ciutadà diferents serveis que els permetin resoldre dubtes o rebre suport, en el cas que ho necessitin. A més, s’han pres mesures per afrontar la crisi del coronavirus que permetin minimitzar-ne riscos i afectació entre la ciutadania. 

Ajudes econòmiques xifrades en 550.000 euros

Per tal de donar suport a l'activitat econòmica del municipi es destinaran 300.000 euros en ajuts als propietaris de locals comercials a Tarragona que tinguin el seu establiment llogat per a l'exercici d'alguna de les activitats econòmiques que s'han vist afectades per l'estat d'alarma. 150.000 euros en ajuts per pagar la factura de l'aigua als afectats per la crisi de la COVID-19. I 100.000 euros d'ajuts en l'àmbit cultural. Tal com indica l'alcalde de Tarragona i conseller de Cultura, Pau Ricomà, "Volem ajudar a remuntar al sector cultural, que està patint molt les conseqüències de la pandèmia. Hem de dinamitzar els professionals de la cultura".

"Des de l'inici de la declaració de la pandèmia els més vulnerables han estat al punt de mira del consistori", afegeix la primera tinent d'alcalde i consellera de Serveis a la Persona, Carla Aguilar-Cunill. Per aquest motiu, des de l'Institut de Serveis Socials es van activar 641 targetes moneder per cobrir les necessitats bàsiques de les persones sense recursos. També es van ampliar els ajuts d'urgència i l'IMSST disposa de 105.000 euros per atendre aquestes necessitats que s'ampliaran, si fa falta.

Els serveis municipals que estan en funcionament durant la crisi de la Covid-19 | Cedida

Augment de l’atenció ciutadana i els serveis socials

L'Ajuntament de Tarragona ha posat en marxa la Xarxa de Suport Solidari formada per persones que volen realitzar accions de suport com, per exemple, atenció psicològica o acompanyament emocional a altres persones que ho necessiten. El servei funciona de dilluns a dissabte a través de la línia telefònica 600 49 78 87. Per tal de donar atenció a les persones aïllades que presentin perfils de vulnerabilitat, es continuen prestant el servei d'atenció domiciliària, de menjador social, d'àpats a domicili i el Servei de Teleassistència.

  

S'han incrementat els serveis d'atenció ciutadana, el servei d'atenció integral a les diversitats sexuals i de gènere, el servei d'informació i atenció a les dones (SIAD), així com els serveis socials que es duen a terme de dues maneres: telefònicament, en un horari d'atenció telefònica de dilluns a divendres de 9 a 20 h, a través dels diferents centres de serveis socials de la ciutat. O telemàticament, enviant un correu electrònic a somalteucostat@tarragona.cat.

Així mateix, el Pavelló del Serrallo segueix acollint a persones sense sostre, per tal de garantir el seu allotjament i atenció.

Reforçats els serveis de neteja i mobilitat

Tots els carrers de Tarragona es netegen amb aigua i desinfectant, com a mínim, un cop a la setmana i els llocs estratègics, cada dia. Cal destacar que el consistori, des de l'inici de l'estat d'alarma, ha reforçat el servei de neteja dels carrers de la ciutat per tal de contenir la propagació del coronavirus. L'horari per poder llençar els nostres residus no ha variat respecte a la resta de l'any. El servei de recollida de voluminosos ha quedat aturat i s'ha tancat la deixalleria fixa del polígon Riu Clar. Les deixalleries mòbils també s'han suspès.

De fet, cada dia es realitzen tasques diàries de desinfecció dels carrers de la ciutat, especialment les entrades dels equipaments sanitaris, centres d’atenció primària i altres espais de servei essencial. S’hi dediquen un total de163 hores diàries.

Quatre màquines d’escombrat d’aigua amb desinfectant netegen els carrers de Tarragona centre i els barris, així com les àrees de contenidors. Tres furgonetes netegen els carrers amb aigua a pressió i desinfectant com a mínim un cop al dia, centrant-se en els llocs estratègics. Aquestes màquines compten amb un operari que repassa els centres sanitaris, les portes de les comissaries i supermercats. Finalment, tres camions cisterna equipats amb 1.000 litres d’aigua cadascun i desinfectant recorren la ciutat per tal de garantir una correcte higiene de la calçada dels carrers.

Per altra banda, l’Ajuntament de Tarragona ha contractat una empresa especialitzada per realitzar, per via d’emergència, la desinfecció a l’interior de les residències de gent gran Les Alzines i Sanitas, així com la residència de discapacitats de Sant Salvador.

A aquesta nova aplicació es pot trobar tota la informació sobre les mesures preses pel coronavirus | Cedida

Pel que fa al transport i a la mobilitat també s'han pres mesures per tal de garantir el confinament. L'Empresa Municipal de Transports de Tarragona (EMT) ha posat en marxa les línies L71, L72 i L73, que donen servei d'autobús i connecten el centre amb els barris nord, ponent i llevant de la ciutat.

Per altra banda, les targetes dels usuaris que caduquen aquests dies seguiran vigents fins que no s'acabi l'estat d'alarma. Aparcaments Municipals de Tarragona també ha decretat la gratuïtat de les zones blaves, verdes i taronges fins a nou avís.

  

L'app d'emergències per estar al dia de la Covid-19 i dels serveis municipals

S'ha creat una aplicació mòbil, la TGN Emergències. Aquest nou servei per a la ciutadania ofereix informació actualitzada al minut de totes les mesures que s'han pres a Tarragona per tal de fer front a l'emergència sanitària per la crisi del coronavirus. L’app, que està disponible per a dispositius Android i iOS, es pot descarregar des del web municipal i es complementa amb la pàgina web específica sobre la crisi del coronavirus, disponible al portal de l'Ajuntament de Tarragona.

"Molt fort: Enxampen un bar i una perruqueria de TGN oberts en ple estat d'alarma" "L'ocellet que ha tornat, per segon any consecutiu, a una platja tarragonina"