NOVETAT

Totes les notícies del tsunami democràtic gratis al teu mòbil

L'any 2019 la Tabacalera de Tarragona tindrà projecte final però cap partida pressupostària pròpia

Les inversions per l'edifici, ara en desús, s'inclouen en la partida de patrimoni de 300.000 euros, però la regidora Begoña Floria assegura que «es poden ampliar i arribaran recursos externs»
El disseny de la nova Tabacalera es coneixerà el pròxim mes de gener. | TarragonaDigital

 

El projecte final de la Tabacalera es coneixerà el mes de gener de 2019. A hores d'ara, el jurat està deliberant les condicions econòmiques dels cinc dissenys que han arribat a la final del Concurs d'Idees, d'on sortirà el full de ruta a seguir per reformar l'antiga fàbrica de tabacs. En el capítol d'inversions dels pressupostos presentats aquesta setmana, però, el projecte de la Tabacalera no compta amb partida pròpia. Segons fonts municipals, les inversions per l'antic edifici s'inclouen en la partida de Patrimoni Històric, de 300.000 euros. «Les partides es poden ampliar i buscarem recursos externs», es defensa la regidora de l'àrea, Begoña Floria (PSC).

 

Fa un any i mig que Tarragona espera el veredicte del Concurs d'Idees engegat per l'Ajuntament de Tarragona amb l'objectiu de trobar un model pel projecte de la Tabacalera. Aquest, consistirà en aplegar un espai d’autogestió vinculat a la cultura contemporània, el gran Museu Nacional Arqueològic, un espai d’emprenedoria i la seu dels arxius de Patrimoni i Cultura. El guanyador s'havia de donar a conèixer a finals d'aquest any, però el jurat ha demanat esperar per «explorar i analitzar amb més calma el vessant econòmic», explicava Floria. 

 

La Tabacalera, un projecte sense partida pressupostària pròpia

El mes de gener, Tarragona coneixerà, sobre el paper, com serà la nova Tabacalera. Cinc equips d'arquitectes es disputen el Concurs d'Idees, però només un trobarà la fórmula que agradi al jurat per encaixar correctament l'espai d'autogestió de cultura contemporània, el Museu Nacional Arqueològic i la resta d'equipaments que vol l'Ajuntament a l'edifici, ara en desús. Però el que passarà a partir d'aleshores és tota una incògnita, perquè els pressupostos municipals —que s'aprovaran la setmana vinent a plenari gràcies a l'abstenció de Cs i ja s'han presentat— no tenen cap partida individual pel projecte.

 

Les inversions per transformar la Tabacalera s'inclouen, segons detallen fonts municipals, en la partida de Patrimoni Històric i Infraestructures. Els comptes preveuen una despesa de 300.000 euros en aquest sentit, que no es gastaran exclusivament en la Tabacalera. L'import de la mateixa partida pels pròxims anys és de 400.000 euros pel 2020 i 2022 i de 300.000 pel 2021. 

 

Encara no s'ha donat a conèixer el cost del nou disseny de l'edifici, però de ben segur que superarà amb escreix aquesta xifra. En canvi, altres projectes «importants» per l'Ajuntament com el Banc d'Espanya o la urbanització del PP-10 (on havia d'anar Ikea), compten amb una partida individual. 

 

Begoña Floria defensa que «les partides poden augmentar»

La regidora de Cultura, Patrimoni i Festes, Begoña Floria, valorava molt positivament el Concurs d'Idees d'on sortirà el full de ruta que cal seguir per transformar la Tabacalera. Preguntada pel finançament del projecte de cara a l'any vinent, Floria defensava que «l'import mínim que s'hi destinarà serà de 100.000 euros». 

 

Floria subratllava que «les partides poden augmentar-se» i assegurava que «l'any vinent hi haurà moviments a la Tabacalera». La regidora anunciava també que «buscarem recursos externs, com sempre hem fet», i defensava que «el més important és saber on anem». «La part econòmica no s'ha de parlar abans, sinó després. El que necessitem ara és el full de ruta, i el coneixerem al gener», acabava dient. 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris