L'Ajuntament de Tarragona vol conèixer quin és el nombre de coloms que viuen a la ciutat i el seu estat de salut.

L'Ajuntament de Tarragona elaborarà un cens de coloms per regular la població

L'objectiu és determinar el nombre de coloms i el nombre de colònies, per després executar un pla de control de la població a curt, mig i llarg termini

L'Ajuntament de Tarragona elaborarà un cens dels coloms que viuen a la ciutat. L'objectiu és quantificar el nombre d'animals i també el de colònies, per després aplicar un pla de control sobre la població a curt, mitjà i llarg termini. El pressupost per elaborar el cens és de 12.000 euros i la condició és que estigui presentat abans del 20 de desembre. La mesura arriba després de la instal·lació de 25 gàbies arreu de la ciutat per capturar les aus. La sobrepoblació de coloms provoca, en diversos punts de la ciutat, espais d'insalubritat. 

Tarragona coneixerà el nombre de coloms que viuen a la ciutat

Tarragona coneixerà aviat quants coloms viuen a la ciutat i en quin estat es troben. Gràcies a un estudi encarregat pel consistori, es realitzarà una diagnosi general «per tal d'optimitzar i valorar resultats dels serveis de control de població», tal com recalca la petició d'oferta feta per l'Ajuntament. L'estudi comprendrà el cens de colom urbà, la tòrtora turca, el tudó i les colònies on visquin aquests animals. Caldrà, en aquest cas, ubicar-les i definir-ne l'àmbit territorial d'influència. 

D'altra banda, l'estudi haurà d'incloure l'estat de salut dels animals, la seva distribució i moviment a la ciutat i entre les diferents colònies, els punts d'alimentació, refugi i nidificació i els espais «crítics» pel que fa a la interacció amb la ciutadania. Tot plegat, a més, s'haurà de cartografiar amb GIS. 

La sobrepoblació de coloms genera insalubritat i acumulació de dejeccions en diversos punts de la ciutat.
La sobrepoblació de coloms genera insalubritat i acumulació de dejeccions en diversos punts de la ciutat. | TarragonaDigital

Pla de control a deu anys vista

L'estudi s'haurà de presentar com a màxim el 20 de desembre i té un pressupost de 12.100 euros. Estarà dirigit per experts en biologia i en la gestió i control de les poblacions de coloms. Per aquest motiu, també elaborarà un pla de control de la població amb accions i recomanacions concretes, que haurà d'executar l'Ajuntament. Les accions es duran a terme en tres períodes: a curt termini —un any—, a mitjà termini —en dos o tres anys— i a llarg termini —entre 5 i 10 anys—.