Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Carlos Yubero: «Tarragona és lloc de pas, no d'assentament, del crim organitzat»

El màxim responsable del CNP a la província considera que Tarragona «és segura»; explica que «hi ha agents que estan demanant marxar de Tarragona» i que «s'han disparat les sol·licituds d'asil, sobretot de persones de l'Est i de Veneçuela»

El Comissari en cap provincial del CNP al seu despatx de la comissaria de la plaça d'Orleans | TarragonaDigital

 

A poc menys d'un mes del primer aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils des d'aquest mitjà ens plantegem parlar amb els màxims responsables dels cossos de seguretat per veure quin balanç fan de la situació a la província en termes de seguretat i, així mateix, apropar-nos a l'estat real dels mateixos. Comencem aquesta ronda d'entrevistes amb el Comissari en cap provincial del Cos Nacional de Policia, Carlos Yubero.

 

«Tarragona és una provincia segura»

 

— A poc menys d'un mes dels tràgics atemptats que van sacsejar Barcelona i Cambrils, i els vincles amb la provincia dels autors dels mateixos, és obligat començar preguntant si Tarragona és una provincia segura?

Hem de partir de la base que la seguretat total, la seguretat integral, no existeix però responent a la seva pregunta sí, Tarragona és una provincia amb alts ràtios de seguretat i això implica un alt nivell de qualitat de vida.

 

— Els tràgics fets de l'agost passat van donar molt a parlar sobre la relació entre els diferents cossos i forces de seguretat. Com definiria actualment aquesta relació?

Les definiria com correctes, amb llaços molt estrets amb les policies locals d'arreu la província. Lògicament, també treballem tant amb Guàrdia Civil com amb Mossos d'Esquadra. Per donar una dada, i a data del mes de maig d'enguany, ja portem 15 operacions conjuntes amb altres cossos que han comportat inspeccions en 84 locals per tractar temes tan de trata laboral, com sexual així com els falsos contractes de treball...

 

— En el que portem d'any, quines són les principals actuacions que s'han dut a terme a Tarragona?

Tant Udyco com Udef han realitzat, o estan realitzant, 24 investigacions i de les mateixes podem afirmar que a Tarragona han augmentat els casos de pornografia infantil i s'han disparat les plantacions de marihuana.

 

— La Udyco és la Unidad de Drogas y Crimen Organizado de la Policia Nacional. Dins els marges de la informació que es pot fer pública, és la Costa Daurada un epicentre del crim organitzat?

Més que un epicentre és un lloc de pas, és un lloc còmode, de trasllat...És una zona, com passa amb pràcticament tota la costa mediterrània, des de la Costa del Sol fins a la Costa Brava...Però aquí no és especialment significativa la seva presència. Afortunadament està més disseminada en altres nuclis que no citarem per no estigmatitzar cap zona.

 

«A Tarragona només treballem amb expulsions qualificades»

 

— Un altre tema que ha tornat a l'agenda mediàtica és la situació dels inmigrants, tant els que ja estan al territori com aquells que sol·liciten asil. A Tarragona s'estan produïnt expulsions d'inmigrants?

Sí però treballem, única i exclusivament, amb el que nosaltres anomenem expulsions qualificades. Les expulsions qualificades les dividim en dues parts: la primera és la dels individus que tenen múltiples antecendents, ja siguin policials o judicials, per la seva activitat delictiva i la segona són les expulsions que es produeixen com a resultat d’una resolució judicial; és a dir, al condemnat se li substitueix el cumpliment de la condemna per l’expulsió del país.

 

— I pel que fa a aquells que venen cercant asil, s'estan produïnt sol·licituds d'asil a Tarragona?

Sí i a més a més se'ns han disparat. A data del mes de maig d'enguany ja en portem 48 destacant les provinents dels països de l'Est i, sobretot, de llatinoamèrica i més concretament de Veneçuela.

 

«Els policies marxen de Tarragona»

— Quants agents té el Cos Nacional de Policia a Tarragona i dins la plantilla, hi ha hagut un augment de peticions per marxar de Tarragona, de Catalunya?

Som els suficients per fer les tasques que estem fent ara però també hem de reconèixer que no tenim unes plantilles al 100% i, responent a la seva pregunta, sí, els agents marxen de Tarragona. Sempre hem sigut plantilla de pas i és cert que Catalunya és menys atractiva per desenvolupar una carrera professional ja que, encara que mantenim totes les competències, no les estem exercint totes, com ara la seguretat ciutadana.

 

— I per últim, vostè té el seu despatx a la Comissaria de la Plaça d'Orleans, a tocar de la Imperial Tárraco. L'aleshores Director General de la Policia del Govern estatal, Ignacio Cosidó, en una visita a les instal·lacions d'Orleans va plantejar donar un impuls al  projecte d'una nova comissaria. Com es troba aquest projecte?

És un dels objectius que m'agradaria reemprendre i és cert que hi havia un projecte per fer una nova comissaria però la crisi econòmica el va paral·litzar i ara en vull tornar a parlar amb la nostra Direcció General. L'actual Comissaria és dels anys 60 i em volem tenir una a l'alçada del que es mereix Tarragona.

La Comissaria del Cos Nacional de Policia a Tarragona data dels anys 60. | TarragonaDigital

 

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris