GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Tornen a suspendre el jutge Arce, destinat a Tarragona, per la gran acumulació de casos al seu jutjat

El 2012 ja va perdre la plaça en un altre jutjat, ja que acumulava mig miler de resolucions sense dictar | En aquell moment, mai arribava a la feina abans de les 14.00 hores
Imatge de la façana d'entrada a l'Audiència de Tarragona | ACN

 

La Comissió Disciplinària del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat aquest dijous de forma unànime suspendre cautelarment i durant sis mesos el jutge de Primera Instància número 5 de Tarragona, Manuel Arce, mentre estudia si el sanciona per l’enorme acumulació d’assumptes al seu jutjat, on l’última inspecció va trobar-hi, a finals del mes de setembre, 56 sentències i 14 interlocutòries pendents de dictar. Al llarg de tot el trimestre inspeccionant el jutge, únicament havia dictat 7 sentències.

 

Arce és un vell conegut dels serveis d’inspecció de l’òrgan de govern dels jutges, ja que el 2012 va perdre la seva plaça en un jutjat del Contenciós-Administratiu de l’Audiència Nacional, després de descobrir-se que acumulava mig miler de resolucions pendents de dictar.

 

No arribava mai a la feina abans de les dues del migdia i insultava els treballadors

Comptava ja, en aquell moment, amb un important historial disciplinari, que incloïa la imposició d’una sanció econòmica per una falta de consideració cap als funcionaris subordinats i pels seus continus endarreriments a l’hora d’arribar les dependències judicials, que mai era anterior a les dues del migdia.

 

En aquella ocasió, el CGPJ va tenir en compte a l’hora d’imposar la sanció el fet que fins a 23 funcionaris del Jutjat deixessin la seva feina entre el 20 de juny de 1999 i el 20 de gener de 2004. Altres tres treballadors van demanar la baixa per trastorns depressius, ansietat o estrès.

 

El CGPJ va considerar demostrat, a més, que el magistrat provocava «mal ambient» i «por» entre els funcionaris. L’òrgan de govern dels jutges destacava que Arce «cridava al personal», donava «violents cops de puny a la taula», proferia insults com ara «lleig», «’gordo’» o «calb», amenaçava contínuament amb l’obertura d’expedients i obligava al personal a dir-li «Senyoria Il·lustríssima».

 

El CGPJ va tardar a sancionar, i va guanyar al Suprem

No obstant això, en les diverses ocasions anteriors el magistrat va recórrer les seves sancions al Tribunal Suprem i aquest li va donar la raó per «caducitat», ja que la tramitació de l’expedient disciplinari els va superar els sis mesos que fixa la llei per a la seva resolució. Després del seu últim reingrés a la Carrera, va fer cap a un jutjat de família de Tarragona, tot i que la seva actuació allà no sembla haver variat i ha generat noves queixes per part del Col·legi d’Advocats de Tarragona.

 

Alhora, aquest mateix jutjat també va aconseguir que, al desembre de l’any passat, el Tribunal Constitucional declarés nul l’article 367.1 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, que establia que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) pogués fer un examen sobre «l’aptitud» d’aquells jutges que sol·licitin el reingrés al servei actiu de les seves funcions després de ser sancionats.

 

Segons l’expedient disciplinari que ha desembocat en la nova sanció, la denúncia dels lletrats de Tarragona va donar lloc a una inspecció que va concloure que, a 30 de setembre, Arce acumulava 56 sentències pendents de dictar i 14 interlocutòries també pendents, sis dels quals de mesures cautelars que havien de ser acordades per diligències realitzades el mes de juliol.

 

S’estima que les qüestions pendents a l’òrgan que liderava Arce s'havien incrementat un 17%, essent, en molts casos, les causes que s'havien de resoldre divorcis, o la modificació de mesures cautelars a conseqüència de separacions.