Santa Tecla també balla a ritme de rumba

L'exitós Vermut Rumbero de Tarragona arriba aquest 13 i 14 de setembre a la seva setena edició
L'activitat a l'Antic Escorxador és ja un dels clàssics de la Santa Tecla tarragonina | Vermut Rumbero

 

Santa Tecla mai podria ser Santa Tecla sense l'agenda d'imprescindibles que, any rere any, aporten el valor afegit tan característic de la festa major de Tarragona. Una festa que es veu, que s'escolta, que es menja, que es balla i que es respira durant la segona quinzena de cada setembre, i que se sap viva gràcies a la implicació de desenes i desenes de teclers de totes les disciplines possibles. I un d'aquests imprescindibles en majúscules és el Vermut Rumbero de l'Antic Escorxador.

 

 

13 i 14 de setembre de 2019: per primera vegada, el Vermut estrena nou format de dos dies de música. «La voluntat de seguir sumant rumba i cultura a Tarragona durant les festes ens porta a ampliar l'oferta que teníem fins ara!», explica Dani Marco, tresorer dels Gegants Vells i responsable de l'organització de l'acte. És l'entitat qui s'encarrega de 'muntar' el vermut des del 2015.

 

El Vermut Rumbero de Tarragona: un clàssic que neix discret el 2013

La història del Vermut Rumbero és la d'un èxit precoç. Va néixer el 21 de setembre del 2013, discretament i al carrer de Santa Anna, quan «la necessitat d'incorporar la rumba, tant de la nostra terra», va animar el Sergi —cantant i ànima del conegut grup local Vergüenza Ajena— a «acabar amb l'orfandat rumbera a les festes de Santa Tecla», explica.

 

Segons l'organització, prop de 2.000 persones han arribat a omplir la plaça en anteriors edicions | Vermut Rumbero

 

El 2014 va fer el salt a la plaça de l'Antic Escorxador, el 2015 va passar les mans de l'organització a l'Associació de Portadors dels Gegants Vells i del Cos del Bou de Tarragona perquè «s'havia fet tan gran que va requerir una preparació més acurada» i ja havia deixat de ser una festeta semiespontània per esdevenir quelcom més. «L'objectiu? Que les forces aguantin fins que els peus diguin prou!», anima el Dani.

 

Vermut Rumbero 2019: l'estrena d'un nou format de dos dies

L'espai de l'escorxador, a tocar del rectorat de la Rovira i Virgili i ben protegit per la muralla romana, ja es diu formalment Plaça de la Rumba Catalana després de reivindicacions i reivindicacions. És per això que els actes del vermut començaran aquest divendres, a les 19.30 hores, amb la inauguració de la nova plaça al ritme que li pertoca. També es projectarà el documental 'Peret, yo soy la rumba', un posterior col·loqui amb la directora del film i hores de rumba —com, si no!— fins ben entrada la matinada.

 

Aquest dissabte, 14 de setembre, segueix la marató amb el ja tradicional 7è Vermut Rumbero de Santa Tecla a partir de les 11.00 hores. Marco celebra que «ens hem convertit en un dels actes més multitudinaris de la prèvia de les festes», i calcula que les endicions anteriors han arribat a omplir la plaça amb prop de 2.000 persones. «Servei de bar, fideuà i frankfurts a preus populars, hores i hores de bona rumba... ho tenim tot!», afegeix.

 

La setena edició del Vermut Rumbero, els dies 13 i 14 de setembre del 2019 | Cedida

 

«Santa Tecla estava òrfena de la nostra rumba!», assenyalen els responsables del vermut set anys després

Una altra novetat és que dissabte, des de les onze del matí i fins que el vermut digui prou, els mateixos Gegants Vells protegiran banda i banda de l'escenari i no es perdran cap detall de tot el que es pugui escoltar a la plaça de la Part Alta. És la sinergia completa entre cultura popular i actes festius, entre tradició i renovació, entre Tarragona i la seva rumba catalana. Els orígens i el present. El que vindria a ser una Festa Major com Déu mana.

 

Amb el Vermut a l'agenda, la patrona pot començar a preparar-se pels dies que estan per venir. Sense rumba no hi ha arrels i sense música no hi ha festa que valgui. Guitarres en mà i sanció als peus quiets, que venen corbes i la Tecla demana pas per tornar a ser la reina de la ciutat, un any més.

 

L'Associació dels Gegants Vells és la responsable d'organitzar l'acte des del 2015 | Gegants Vells