Pla general d'un dels propietaris de la llibreria La Capona

L'alt volum de vendes dona oxigen a les llibreries en els primers dies de desconfinament

Maria Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters, i Ricard Espinosa, de La Capona de Tarragona, en desgranen els motius

Els llibreters han rebut amb «sorpresa» l'alt volum d'exemplars que estan venent i l'afluència de clients a les llibreries en els primers dies de desescalada. «Des del minut u que venem llibres», afirma la presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer. Les compres en línia encarregades durant el confinament i, en especial, per Sant Jordi; el suport a la llibreria de proximitat; l'ús de les xarxes socials i la recent publicació de novetats són alguns dels motius que expliquen les vendes, tal com ho relata La Capona de Tarragona. Tot i això, admeten que s'està lluny de les xifres d'un Sant Jordi «normal».

La presidenta del Gremi de Llibreters ha explicat que des que han obert les llibreries, i fins i tot en l'època de la cita prèvia, han vist que els clients han començat a anar a les botigues de llibres a comprar i preguntar també com estan perquè estan preocupats pel seu futur. Tot i això, reconeix que no significa que s'hagin recuperat les vendes de Sant Jordi. «S'està venent molt però no vol dir que es recuperi tot el que hem perdut, ni de bon tros», insisteix.

Ferrer apunta que des del minut u els clients han anat a comprar a les llibreries perquè els hi recomanin llibres i per estar al seu costat. «Estem molt contents i molt sorpresos» de la reacció dels lectors. «No ens ho imaginàvem, fins i tot hi ha gent que no sabíem que era tan addicte i que estimava tant als llibreters», afegeix.

La també responsable de la llibreria Empúries de Girona apunta que els primers clients que van anar a la llibreria van ser els amics, però després hi han anat la gent del barri que se senten «responsables de tirar la llibreria endavant». «En les circumstàncies actuals pensàvem que a la gent no entraria a les llibreries i igualment vénen», indica.

La Capona

Ricard Espinosa, un dels socis de La Capona de Tarragona, assenyala que «per ser el més maig hi ha una afluència més accentuada que altres mesos de maig anteriors». Considera que es deu a les comandes de Sant Jordi que van començar a entregar el 4 de maig i que els clients encara recullen aquests dies. «La gent està comprant més llibres que un maig habitual».

En qualsevol cas, afirma que això no té res a veure amb les vendes de Sant Jordi, tot i que les compres d'aquests dies han ajudat que la situació «no sigui tan greu. Tot això suma i tant de bo que continuem fins setembre que l'afluència de les llibreries sigui notable. Seria un gran Sant Jordi anual que és el que ens interessa a tots». La majoria de clients que s'apropen a La Capona «són habituals, alguns recuperats i altres nous».

Els més venuts

A les llibreries catalanes, entre els llibres més venuts hi ha 'Mar d'estiu' de Rafel Nadal i la biografia de Woody Allen com a novetats més recents i altres obres com 'Canto jo i la muntanya balla' d'Irene Solà, 'Boulder' d'Eva Baltasar i 'La madre de Frankenstein' d'Almudena Grandes. Així mateix, com destaca Ferrer també s'han venut molts llibres de fons que els llibreters han recomanat. «Són llibres pels quals nosaltres apostem i tenim als nostres prestatges». «No ha sigut una venda normal de Sant Jordi sinó especial», afegeix Espinosa.