Willy Toledo: «La unitat d'Espanya no m'importa, m'és igual una que 51»

El festival REC de cinema de Tarragona ha acollit la preestrena de la pel·lícula 'El Rey', un film sobre «la no transició espanyola»
Willy Toledo i Xavier García Puerto abans d'atendre als mitjans amb motiu de la preestrena de 'El Rey' | TarragonaDigital.com

 

El Festival de cinema de Tarragona, REC, arriba a l'equador de la seva XVIII edició i ho fa de la mà del conegut actor, i activista polític d'esquerres, Willy Toledo. Tarragona, juntament amb Madrid, serà una de les dues ciutats arreu de l'Estat espanyol que acolliran aquest dimarts, 4 de desembre, la preestrena de la pel·lícula 'El Rey', un relat sobre «la no transició espanyola» que salta del teatre al cinema de la mà de dues de les cares més visibles del grup de teatre 'Animalario', Alberto San Juán i l'esmentat Toledo.

 

La roda de premsa s'ha dut a terme en format entrevista on el paper de periodista, de conductor, ha corregut de part del director del REC, el programador García Puerto, i Toledo, amb la seva franquesa habitual no ha esquivat cap pregunta, ni sobre la indústria audiovisual espanyola ni sobre la situació política actual amb l'entrada de la formació d'ultradreta VOX al parlament andalús com a tema principal.

 

«La Constitució la van redactar set maromos: sis del règim franquista i un que es deia comunista»

«La pel·lícula respon al compromís que ha tingut sempre la nostra companyia Animalario, de voler explicar la realitat social que ens ha tocat viure. Amb la idea de voler explicar l'actualitat de l'Estat espanyol, com vam fer amb 'Joven capitalista español' i 'Mundo obrero', hem volgut explicar la transició espanyola, la no transició» ha explicat Willy Toledo, fent referència a 'El Rey'. 

 

«Volem oferir respostes que ajudin a entendre el moment que estem vivint» ha afegit qui va ser protagonista d'una de les millors comèdies del director de cinema Àlex de la iglesia, 'Crimen ferpecto'. 

 

La pel·lícula s'ha finançat mitjançant 'crowdfunding' —majoritàriament recollit a Catalunya i al País Basc—, s'ha filmat en sis dies i mig, «els actors i el director no han cobrat», i es podrà veure als cinemes de Bilbao, Pamplona, Madrid i Barcelona. Els espectadors tarragonins tenen una cita aquest dimarts, 4 de desembre, a les 22 hores, per veure 'El Rey' a l'Antiga Audiència. Han corregut en l'estrena, ja que es volien «sumar al 40 aniversari de la nostra Constitució, una Constitució que la van redactar set maromos: sis del règim franquista i un que es deia comunista».

 

L'actor Willy Toledo , a l'Antiga Audiència de Tarragona, per la preestrena de 'El Rey' | TarragonaDigital.com

 

«Bertín Osborne i Marta Sánchez es faran un fart de treballar amb un govern del PP, Ciutadans i Vox»

Una figura pública tan posicionada políticament com l'actor Willy Toledo obligava a preguntar-li sobre l'actualitat política. Toledo no se n'ha estat de posicionar-se, i de manera contundent, sobre tot allò que se li ha preguntat. Per començar, sobre les condicions laborals dins la indústria audiovisual, ha lamentat que el director i els actors de 'El Rey' no haguessin cobrat però ha assegurat que «aquest fet és conseqüència de les polítiques públiques que es fan en contra de la cultura i que va iniciar el Partit Popular». 

 

També ha manifestat que «la cultura a Espanya és el futbol» i ha posat com a exemple el fet que «el govern diu que pot assegurar la disputa de la final de la Libertadores al Bernabéu amb aficionats violents de futbol però no diu el mateix sobre la seguretat de dos actors, i uns quants tècnics, de 'Mongòlia' en un teatre de València davant l'amenaça de quatre fatxes».

 

Sobre la irrupció de VOX dins el panorama polític, sobretot l'entrada amb 12 diputats al parlament andalús, Toledo ha dit que «hauríem de tenir no por, terror, als fets que poden venir a partir de l'any vinent amb unes eleccions autonòmiques, municipals i generals a tombar la cantonada. Si la cultura ja està en precari ara, amb un govern del PP, Ciutadans i de Vox, amb un feixista pistoler com, Abascal...Bé, doncs, ens farem un fart de veure a Bertín Osborne i Marta Sánchez a la televisió i alguns ens haurem de plantejar l'exili». 

 

Pel que fa a Catalunya i a l'organització territorial de l'estat espanyol, Willy Toledo ha explicat que «Espanya és un estat construït amb violència i ocupacions. Si es trenca Espanya, saltaré d'alegria perquè serà un míssil a la línia de flotació del règim, que se sustenta sobre la unitat d'Espanya per sobre de tot. A mi m'és igual una, que 51 i defenso el dret a l'autodeterminació de tots els pobles».

 

I sobre el seu famós «Yo me cago en dios, y me sobra mierda pa cagarme en el dogma de la santidad y virginidad de la Virgen María», Toledo ha explicat que «és una aberració que al codi penal hi hagi cinc articles dedicats a l'ofensa als sentiments religiosos que no deixen de ser hereus directes dels delictes de blasfèmia franquistes».

 

A Toledo li ha sobrat temps per interessar-se per la presència del Partit Popular a Tarragona i s'ha mostrat sorprès quan ha sigut informat que «governen a l'Ajuntament» i que «no s'han posicionat en contra de la nostra pel·lícula com ens va passar quan representàvem la mateixa obra, però de teatre, en municipis valencians i els populars d'allí es queixaven de la nostra presència».

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris